Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Почивка

Karierist.com » Кариеристка » Почивка »

Котките манипулират хората с мъркане

Котките са големи хитруши и умеят да манипулират хората, обясниха британски учени, предаде РБК, цитирана от БГНЕС.

Според изследване на екип от английски учени, публикувано в сп. Current Biology, манипулацията на хората се извършва по време на мъркането – звуци, които хората традиционно възприемат като приятни.

Наблюденията са показали, че честотата на някои звуци, които котките включват в мъркането, съвпада с честотата на бебешкия плач, когато децата са гладни. По този начин човекът получава подсъзнателни импулси, които го подтикват да нахрани домашния си любимец. “Интересно е, че звукът се маскира в мъркане, което се възприема от нас като приятно”, подчертава доктор Карен МакКомб от Центъра за изследване на звуковите комуникации между млекопитаещите при Университета на Съсекс.

“Подсъзнателно то предизвиква и чувство на тревога. Забелязахме, че това действа както на мъжете, така и на жените, но мъжете по-трудно възприемат детския плач, следователно и сигнала”. Въпреки това обемът на сигнала, към който хората са “много чувствителни”, се увеличава, когато котката иска да яде, сочат още данните от експеримента.

Източник: dariknews.bg | 15 07 2009 - 10:33
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 2447 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.