Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Моята кариера

Karierist.com » Кариеристка » Моята кариера »

Женска работа: митове и реалност

Какво е това „женска работа”? Съществува ли изобщо такова чудо в природата? Набор от функции и задължения, осъществявани изключително в зависимост от половата принадлежност на индивида? Всичко това са пълни глупости! При необходимост, а в някои случаи и по-желание, жената може със същия успех, като мъжа, да върши всякаква работа.

Обаче, има още хора, които доказват, че има „неженски работи”. Да се опитаме да разбием някои от митовете, подкрепяни от тези хора.

Мит 1. Жената не може изцяло да се отдаде на работата, защото трябва да бъде бременна, да ражда и да възпитава деца

Ако не гледаме ситуациите, когато бременността наистина е притеснително здравословно състояние и е необходимо непрекъснатото внимание на лекари, жената е напълно работоспособна до 7-я – 9-я месеци от бременността си. Бременността не е болест, а естествено състояние на женския организъм.

Наистина, жената която износва детето, трябва да има по-приемлив режим на работа и по-ниско натоварване, но, като цяло, качеството на нейната работа не страда. Фактът, че жената чака бебе, не предизвиква изработване на по-неточни чертежи или по-несвършени проекти.

Същото може да се каже и за възпитанието на децата. Никой още не е отменял детските градини, където децата имат възможност да прекарват деня с приятелчетата си под квалифицирано наблюдение, докато майките им се занимават със своята кариера.

Изобщо, в съвременния свят, когато и мъжете поемат голяма част от грижите за децата си, въпросът за това, кой и кога ще се грижи за децата, и кой ще гради кариерата си, се решава на семеен съвет.

Жената е единственото човешка същество, способно да ражда, но мъжът не е единствен, способен добре да работи.

Мит 2. Жената не може да върши тежка физическа работа

Глупаво е да се твърди, че жената не става за физическа работа, когато примерите за обратното са навсякъде около нас. Вижте само жените, които почистват улиците, работят в складовете на едро или в някое производство.

Не може да се отрече, че тежката работа не допринася за женския чар, но това не значи, че тя не може да се върши от жена.

Мит 3. Жената не може да бъде ръководител поради природната си мекота

Това не е истина. Жената – началник може да влезе в положение при някои „по – лични” ситуации, но в останалото качеството на работа на жените – началници е напълно съпоставимо с това на колегите им мъже. Освен това, повечето шефове от женски пол са по-взискателни към качеството на работа на своите подчинени и повече държат на реда и дисциплината.

Мит 4. Жената трябва да заема само „женски длъжности”

Какви са тези длъжности, смеем да питаме? Кой и кога ги е разделил на „женски” и „мъжки”? Да, повечето учителки са жени, болничните санитарки и чистачките също са жени. Но, това не значи, че тази работа е само женска – просто жените са по-склонни да приемат непопулярна работа, отколкото мъжете.

Възможно е проявата на мъжкия шовинизъм е само опита на мъжете да защитят положението си под слънцето. Може би те се притесняват да загубят векове изграждания си контрол върху слабия пол? Или се плашат от конкуренцията на жените?

Какво Вие мислете по въпроса?

Източник: karierist.com | 28 06 2010 - 00:37
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 14678 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.