Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Моята кариера

Karierist.com » Кариеристка » Моята кариера »

IT секторът няма да оцелее без женски таланти

Таня Иванова, tivanova@pari.bg

2

А защо е така?

- От мой личен опит, ако вземете например как жените водят преговори за заплащане, ще видите, че жените не искат толкова, колкото мъжете. Мъжете много повече отстояват исканията си от жените, те са много по-агресивни и взискателни. Но и в днешно време много жени започват да отстояват своите искания, защото се променя социалната обстановка и начинът, по който е отглеждано това поколение. Жените ще задават все повече въпроси и ще търсят повече отговори. Жените израстват все повече и вече се забелязва, че те имат по-голямо самочувствие и тяхното поведение се променя.

Тогава въпрос на обучение ли е това?

- Да, абсолютно. Един съвет, който давам на хората, е, търсете помощ, обучение и съвети, питайте какво трябва да направите, ако искате и имате желание да изградите кариера.

Как съвременната жена се справя с кариерата и семейството?

- Ами има много начини. Когато аз родих първото си дете, се върнах почасово на работа. Ако искаш да намериш начин, то тогава винаги се намира такъв. Има много жени в моя отдел, които работят почасово, на половин работен ден, на 75% работен ден и т. н. Но, когато аз искам тези жени да работят за мен, ще намеря начин да им предложа сделка, която да е изгодна и за двете страни.

Правилно ли е да се каже, че жените трябва да притежават мъжки качества, за да успеят?

- Не мисля, че половете трябва да се съревновават. Когато искаш нещо, трябва да го кажеш и да знаеш кое е важното в живота ти. Наскоро повиших една своя служителка. Когато й съобщих, тя ми отговори, че не знае дали би се справила с отговорностите. А аз знам, че тя ще се справи. Повторих й го три пъти, казах й че тя ще се справи. Един мъж не би казал нещо подобно. Дали това би навредило на нейната кариера – при мен не, но може би при мъж шеф, за когото това колебание би било решително, не знам. Аз никога не съм се опитвала да бъда като моите колеги мъже.

Какво мислите за българските жени?

- Възхитена съм от това колко много жени на редица ръководни постове има в България. Саша Безуханова, която е мениджър за България, е една от трите жени в света на HP, която управлява компанията за дадена страна. Другите две жени управляват клоновете на компанията в Швейцария и Южна Африка. Но жените в България са доста навътре в бизнеса въобще.

Дали това има нещо общо със социалистическото ни минало?

- Да, разбира се. Жените са били икономически много по-активни в социалистическите страни, докато в Германия примерно най-нормалното нещо за моето поколение беше жената да стои вкъщи и да отгледа семейството си.

Източник: ipo.bg | 18 01 2008 - 00:14
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 5012 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.