Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Моята кариера

Karierist.com » Кариеристка » Моята кариера »

IT секторът няма да оцелее без женски таланти

Таня Иванова, tivanova@pari.bg

Ако привлечем и жените още от училищната възраст и университета, ще спестим част от проблемите по намиране на таланти извън Европа, заяви Габриеле Зелдмайер, вицепрезидент на отдел Корпоративен маркетинг за Европа, Близкия Изток и Африка в HP.

Какви са традиционните роли на жената в IT компания и особено в HP?

- Аз мисля, че ролята на жената трябва да бъде навсякъде. Нашите клиенти са толкова разнообразни, ние имаме и много жени клиенти, а както знаете напоследък все повече жени вземат решения за покупки. Така, че в една компания като HP жените трябва да са навсякъде – в бизнеса, в подкрепящите структури, в които и традиционно женското присъствие е по-голямо. Но много жени, които са на ръководни позиции, са също и в техническата сфера. За да бъде успешен целият IT сектор, трябва да се ориентира към привличане на повече жени, защото може би това ще го спаси от недостига на кадри.

Колко бързо навлизат жените в сектора на информационните технологии?

- Не мисля, че може да се говори за някакъв период от време, когато жените навлизат по-бързо, по-скоро мисля, че става дума за едно ново поколение жени, които навлизат в тази професия. Те се чувстват по-естествено в тази роля, отколкото, когато аз започнах преди 25 години. Условията за жените стават все по-добри, но естествено има какво да се иска – ние в HP имаме много програми, които допринасят за това жените да могат да се развиват в своята кариера.

Бихте ли посочили една такава програма?

- Този форум тук е отличен пример. Това е място, където талантливите и желаещи да развиват своята кариера жени могат да се съберат, обменят опит и посочат общи стратегии за развитие на кариерата. И не само презентациите и работните срещи, но и неофициалните такива, в които жените имат възможност да се запознаят помежду си.

Въпрос на време ли е моментът, в който балансът между мъжете и жените на топ позиции ще се обърне? Ще се изравнят ли двата пола в управленските структури на компаниите?

- Да, мисля, че ще видим такова обръщане. Това става дори в този момент, докато говорим. Сменят се поколенията, жените израстват в различна обстановка и за младите жени вече не е проблем да гледат към изграждане на кариера, има и повече възможности за самите жени. Но честно казано не смятам, че ИТ индустрията може да оцелее само с мъжкия талант. Той се нуждае и от женските качества и таланти, за да бъде успешен. Ние имаме нужда от таланти и, ако привлечем и жените още от училищната възраст и университета, ще спестим част от проблемите по намиране на таланти извън Европа. Ние работим с училищата още от ранна възраст, за да подкрепим повече момичета да навлизат в IT сферата и да се развиват в тази област.

Как бихте коментирали факта, че според много статистики жените са сравнително по-ниско платени от мъжете?

- Ако вземете различни статистики и сравните различните заплащания, вероятно има само една професия, в която жените са заплатени по-добре от мъжете, и тя е професията sales engineer, защото там има по-добри таланти жени. Но това е вярно, дори и в IT индустрията много жени не са така добре заплатени като мъжете.

Източник: ipo.bg | 18 01 2008 - 01:14
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 5079 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.