Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Моята кариера

Karierist.com » Кариеристка » Моята кариера »

Как да улесните връщането си на работа след майчинство?

Детето е голяма радост за Вас, но в същото време, и голяма грижа. Майчинството винаги оказва влияние върху професионалния живот на родителите, най вече на майките.

Безсънните нощи, пелените, бибероните, приспивните песнички … Това ни изпълва с майчина радост, но и ни кара да се замисляме: “Не е ли по-добре да се върна на работа, та да отпочина малко?”.

Връщането на работа винаги е важна и притеснителна стъпка за майката. Как бихте могли да направите по-лесен за себе си и за цялото си семейство този преход към „работния” начин на живот? Смятаме, че стъпките, които Ви посочваме по-долу, биха могли до голяма степен да намалят напрежението Ви:

1. Подгответе се предварително


Разбира се, най-добре е когато сте успели да планирате своята бременност, раждането на бебето и майчинството още преди това да е станало факт. В съвременния свят се смята за добър тон да планирате дори тези лични неща от живота си.

Дори да не сте успели да планирате бременността си, веднага след като сте разбрали, че чакате бебе, трябва да се захванете с подготовката и планирането на живота си през следващата една година. Говорете с началника си и уточнете, какви са Вашите задължения на работното място и дали трябва да отпаднат или да бъдат заменени с други, какви са възможностите за намалено работно време и т.н. (не бива да подценявате своето здраве и здравето на бебето за сметка на работата). Освен това, не бива да изненадвате началниците си, когато просто няма как да прикриете вече бременността си, а фирмата тепърва трябва да се чуди кой ще Ви замества на работното място по време на майчинството. Уточнете с шефа си дали ще се наложи да обучите човек, който ще Ви замества, да предадете на друг колега проекти, които ще приключват по време на Вашето майчинство и т.н.

Този начин на действие ще покаже, че сте екипен играч и смятате след време да се върнете на работното си място като такъв.

2. Дайте си време за преход


Животът на една майка с малко бебе отстрани може да прилича на хаос – не е ясно кога е нощ, кога ден. Помогнете си да преминете към работния график на денонощието: Планирайте задачите си за седмицата така, че да преминете към обичайния режим “ден/нощ”. Ако вече сте свикнали да поспивате през деня, ще се наложи да се откажете от този навик. Уточнете кой ще се грижи за бебето Ви, когато започнете работа. Направете „тренировки” с детегледачката или с бабата – оставяйте ги сами за по няколко часа, за да видите има ли потенциални проблеми; Планирайте завръщането си на работа в средата на работната седмица – в сряда или четвъртък. По този начин първата Ви седмица на работата ще мине по-лесно за Вас.

3. Бъдете реалистка


Недоспиването, притесненията за бебето и напрежението в работата са обективни дадености, които ще Ви връхлетят веднага след връщането Ви на работа. Вероятно ще намерите много промени на работното си място (нови процедури, нови технологии и т.н.). От значение е и фактът, че вече ще Ви се налага повече да се грижите за себе си – за облеклото си и за външния си вид. Хубавото е, че няма начин с времето да не се приспособите и да минете на нормален работен режим на живот.

Източник: karierist.com | 7 05 2007 - 08:03
Към тази статия има 2 коментара | Прочетена 13385 пъти
Виж коментарите
Още статии в тази рубрика

Вашите коментари към "Как да улесните връщането си на работа след майчинство?":


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.