Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Моята кариера

Karierist.com » Кариеристка » Моята кариера »

Мария Кюри е най-великата жена учен на всички времена

Френската изследователка от полски произход Мария Склодовска-Кюри е най-великата жена учен на всички времена, показа анкета, проведена от сп. “Ню сайънтист” и цитирана от в. “Дейли телеграф”.

Ядрената физичка, носителка на Нобелова награда, която откри, че лъчевата терапия може да лекува рак, получи 25,1% от гласовете на участниците в допитването.

На второ място е английската биофизичка Розалинд Франклин с 14,2% от гласовете. Тя е допринесла за откриването на строежа на ДНК. Трета в класацията е Хипатия от Александрия с 9,4%. Тя е египетски математик, астроном и философ от 4 в. Рейчъл Уайз се превъплъти в образа й във филма “Агора” на Алехандро Аменабар.

В първата десетка влизат също астрофизичката Джослин Бел Бърнел с 4,7% от гласовете на анкетираните и световноизвестната приматоложка д-р Джейн Гудол (2,7%).

Редакторът на сп. “Ню сайънтист” д-р Роджър Хайфийлд каза, че когато запитали участниците в изследването кой още трябва да бъде включен в анкетата, 1,5% отговорили, че това трябва да е италианската невроложка Рита Леви-Монталчини, която е най-възрастната жива лауреатката на Нобелова награда. Анкетата, поръчана от френската компания за козметика “Л‘Ореал”, обхваща 800 учени.

Източник: actualno.com | 2 07 2009 - 23:13
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 4444 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.