Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Моята кариера

Karierist.com » Кариеристка » Моята кариера »

Тайните на успялата жена

Някои жени са родени просто да правят кариера, други имат работа за завиждане, трети пък учудващо добре балансират с „двете дини” – семейство и paбота “под една мишница”.
Как точно го правят това, питате се вие!?

Едно е сигурно: успелите жени в днешно време не са рядкост, броят им непрекъснато расте. Ако все още не сте член на тяхното общество и спадате към онези 30% жени (според последните социологически проучвания), които крачат с унила походка и увиснали ъгълчета на устните, трябва сериозно да се замислите. Ние ви предлагаме обобщен психопортрет на успялата жена на която вероятно и вие искате да заприличате. Прочетете, сравнете и решете – на върха или… в подножието се намирате.

“Жените които са се изкачили на най-високия възможен връх с помощта на железни нокти, на зъби и лакти, аз не разглеждаме като успели, точно както и мъжете с подобно положение” – споделя Маделин Лайтнер – психолог. И според други известини психолози успехът не е равносилен на задължително изкачване (на всяка цена) до възможно най-високото йерархическо стъпало в професията. Той се полага на всяка една жена, независимо какво работи и каква длъжност изпълнява, стига да е положила необходимите усилия и да притежава съответните качества на характера. Затова не си мислете, че „успяла” и „силна жена” са някакви титли, звания и почести, полагащи се само на отделените кариеристки. Те по-скоро са състояния на духа.

Допитахме се и до други специалисти в тази област, които обобщиха как „изглежда” истински успялата жена и какви са нейните тайни за успех в професията:

Тя изпитва удоволствие от работата си.

Уверена е в способностите и качествата си. Умее да прави тънката разлика между това, което просто върши добре, и това, което върши и добре, и с удоволствие. Тя с радост изживява талантите си на практика. И въпреки че (или пък точно защото) жените, които работят с усмивка, са малцинство в света на „увисналите ъгълчета на устните”, именно те са образец за подражание. Замисляла ли си се някога, че почти всяка трета жена, с която разговаряш, е, така да се каже, „психически уволнена”. Което означава, че в продължение на години с върховно неудоволствие и с цената на неистови усилия, полагани за преодоляването на неприятни ситуации, тя „остава на своя пост”, подобно Матросов на амбразурата.

Кому е нужно това безпредметно търпение и от какво е продиктувано?

Вероятно само и единствено от страха от безработица. Една жена от „обществото на успелите” обаче никога не би търпяла и за миг подобни „стекли” се обстоятелства. С кураж, самочувствие и самоувереност тя ще се опита да промени „даденостите” в полза на душевния си комфорт. Тя държи юздите на живота в ръцете си.

„Ще изчакам успехът сам да дойде при мен” със сигурност не е нейният девиз.

Тя не си позволява да губи времето си с напразни изчаквания и безпочвени мечти за „върховната” работа. Жените от този „вид” не се самозалъгват, че обстоятелствата все някога ще проработят в тяхна полза, а по-скоро действат, за да променят обстоятелства, които не са им по вкуса. И вместо да се придържат към овехтели житейски принципи, миришещи на нафталин, винаги са в готовност да изпробват нещо ново. За нея винаги съществува алтернатива. Защото никога не слага всичките яйца в една кошница. Ако план А не функционира, веднага го сменя с план Б.

Източник: actualno.com | 22 03 2007 - 08:33
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 14337 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.