Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Моята кариера

Karierist.com » Кариеристка » Моята кариера »

72% от българските бизнесдами са омъжени и с деца

Българската жена-предприемач е образована, омъжена, има деца и получава необходимата подкрепа вкъщи.

Това сочат данните от проучване на сдружението “За жените в бизнеса”. Изследването е направено по проекта “Мястото на българката в Обединена Европа” в рамките на Комуникационната стратегия на присъединяването на България към ЕС.

В изследването са участвали 848 жени от 20 до 55 години. 33,4 на сто от тях се занимават със собствен бизнес, а останалите са наети лица. Проучването е направено сред бизнесдами от 12 общини – София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Хасково, Плевен, Исперих, Ардино, Левски, Велинград, Гоце Делчев и Троян.

72 процента от бизнесдамите смятат, че приемането на България в ЕС ще промени бизнес средата и ще повлияе положително върху дейността и кариерата им.

Най-големи оптимисти са бизнес-дамите от град Левски и от София, а най- големите песимисти са анкетираните от Велико Търново, сочи проучването. Резултатите показват, че 62,97 на сто от жените в българския бизнес са с висше образование, 35,14 на сто със средно, а 59 на сто – с основно. Докторска научна степен имат 35 на сто от бизнесдамите. По показателя образование българските жени-предприемачи изпреварват конкурентките си от ЕС.

72 процента от жените, които се занимават с предприемачество у нас, са омъжени и с деца. 29,65 на сто от българките са започнали дейността си на 31- 35 годишна възраст, а 19,44 на сто – на 26-30 години. По този показател българската жена е на едно ниво с дамите от ЕС, които също най-често реализират предприемаческите си умения на около 35 г.

77 процента от жените-предприемачи получават необходимата подкрепа в семейството. С това българката изпреварва в значителна степен жените в ЕС. Едва 43,5 на сто от бизнесдамите там посочват, че могат да разчитат на семейството за подкрепа на инициативността им. За тях съчетанието между семеен и професионален живот е сериозна пречка за работата.

32 на сто от бизнесдамите у нас работят в сферата на услугите, 16 на сто – в публичния сектор, 17,43 процента – в търговията. Над 62 на сто от анкетираните дами у нас посочват, че са стартирали бизнеса си със собствени средства или заем, а 33 процента са продължили управлението на семейната фирма.

Източник: investor.bg | 10 06 2006 - 03:01
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 7678 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.