Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Мъже

Karierist.com » Кариеристка » Мъже »

Тестостеронът увеличава благоразумието и феърплея

Мъжете вече нямат извинение за агресивното си поведение. Тестостеронът, известен още като “мачо хормон”, всъщност стимулира благоразумието и феърплея, съобщава БГНЕС, позовавайки се на данните от ново изследване.

Учените открили, че увеличаването на тестостерона при хората под формата на хапче, прави по-вероятно те да действат приятелски и алтруистично. Според учените резултатите опровергават мита, който в някои случаи е бил използван дори в съда, че половият хормон тестостерон е причината за повечето случаи на агресия и антисоциално поведение при мъжете. Но популярното схващане, че този хормон прави хората безмилостни и непокорни е толкова силно, че ако хората повярват, че приемат хормона, те са склонни да оправдават това схващане.

“Това показва, че популярното схващане, че тестостеронът прави хората агресивни е невярно”, съобщи Майкъл Нийф от Royal Holloway Hospital в Северен Лондон, където било осъществено част от изследването. “Хората го използват като извинение, изглежда, че не самият тестостерон предизвиква агресивност, а митът, който го заобикаля”, допълва той. Нийф и учени от университета в Цюрих, чието изследване е публикувано в списание “Нейчър” изпробвали теорията си върху 121 доброволци. На половината от групата бил даден тестостерон под формата на хапче, а на другата половина – безвредно хапче, без обаче участниците да знаят кое какво е. След това те взели участие в поведенческа игра, свързана с разделянето на пари.

Правилата разрешавали и на двете групи честно и нечестно разделяне, като единият от участниците трябвало да предложи акции, които можело да бъдат отхвърлени или приети от получателя. Ако не постигнели съгласие как да разделят парите, и двамата ги губели. Изследователите установили, че тези, на които бил даден тестостерон, било много по-вероятно да предложат честни оферти и да сътрудничат дори разделянето да е несправедливо. Друго изследване обаче показало, че ако на доброволците било казано, че им е даден тестостерон, не действат по агресивен и антисоциален начин.

Източник: dariknews.bg | 15 12 2009 - 07:00
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 4534 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.