Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Мъже

Karierist.com » Кариеристка » Мъже »

Защо мъжете винаги ще са необходими?

BBC NEWS

Проф. Стив Джоунс обяснява за Би Би Си защо, въпреки широко разпространеното мнение, мъжете са достатъчно устойчиви биологически, за да не изчезнат.

Едни от най-големите въпроси в биологията са:

Какво стои в основата на мъжествеността?

Защо жените оставят мъжете да доминират?

Всичко, което мъжете правят, е да принуждават нещастните жени да възпроизвеждат техните собствени (мъжки) гени. Защо мъжете са толкова себично племе?

Всеки от тях по всяко време прави секс, произвеждайки достатъчно сперма, за да оплоди всяка жена в Европа. Е, може би има и изключения, но със сигурност те са толкова малко, че спокойно можем да ги пренебрегнем. В действителност проблемът за мъжествеността повдига не една, а много биологични теми:

произходът на секса;

половото разделение;

защо има само два, а не, да речем, една дузина пола...

Как, най-сетне, всичко това се поддържа, макар да е толкова скъпо?

Изглежда, че жените са в състояние да възстановят равновесието, като възпроизвеждат своите собствени гени, избягвайки да ги смесват с тези на мъжете. Да, мъжете са проклятие, но има проклятия, които не разбираме. Ако се вгледаме в живия свят, едно ще ни стане ясно: много е трудно да се избавим от тези проклятия. С много други живи същества е точно обратното (вкл. Калифорнийския гущер; всички екземпляри от този вид са женски – но странно, те са наполовина мъже, защото се стремят да се свържат със своите посестрими). Растенията пък, напротив – напр. бананите и картофите, – произвеждат само мъжки гени. Почти никой от тези видове обаче не е стигнал в еволюцията си много далеч. Те са сред клоните на голямото дърво на живота, обречени на неминуема гибел.

Мъжете са устроени така, че да възпроизвеждат жизнеспособни гени, създавайки във всяко ново поколение все нови и нови разновидности на ДНК, различаващи се от тези, заложени в самите тях. В голямото казино на живота всяко същество, което винаги играе с една и съща карта, неизменно добра, рискува накрая да загуби. Същото е и при бозайниците. Има технически причини някои от мъжките гени да са по-жизнеспособни от женските (това е част от обяснението защо клонирането е толкова трудно). Защо обаче двата пола имат еднаква численост?

Източник: informator.org | 20 06 2006 - 22:46
Към тази статия има 2 коментара | Прочетена 5672 пъти
Виж коментарите
Още статии в тази рубрика

Вашите коментари към "Защо мъжете винаги ще са необходими?":


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.