Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Дом & Семейство

Karierist.com » Кариеристка » Дом & Семейство »

Узаконяват съжителството без брак

Депутатите обсъждиха на първо четене на внесения от правителството проект за нов Семеен кодекс. Основните промени в него са уреждането на фактическото съпружеско съжителство между мъж и жена и въвеждането на брачния договор.

Статистиката сочи, че в момента над 50% от децата в България се раждат при фактическо съжителство и само 20 до 23% от тях се припознават. Това каза зам.-председателят на НС Камелия Касабова, цитирана от bТВ. Около 70% от живеещите във фактическо съжителство впоследствие сключват граждански брак.

Ако бъде приета новата норма, ще намалее броят на сключени бракове, посочи Мартин Димитров от ОДС, който защити другата теза – за отхвърляне на предложението за фактическо съжителство.

В новия кодекс са въведени национален регистър на осиновяващи и единна информационна система за децата, подлежащи на пълно осиновяване, пише в мотивите на вносителите. За да се ускори извеждането на децата от специализираните институции се предлага да се допуска осиновяване без съгласие на родителя, ако той в срок от шест месеца след настаняването на детето без основателна причина не е поискал прекратяване на настаняването или промяна на мярката.

Отпадат предвидените в сега действащия Семеен кодекс минимален и максимален размер на издръжката на ненавършилите пълнолетие деца. Предвиден е 6-месечен срок, за да се осигури подготовката за въвеждане на новите уредби.
Най-обсъждано от народните представители е предложението за включване в закона на фактическото съжителство.
Предлагания проект има два големи плюса – брачните договори и новият режим на осиновяванията, каза и Иглика Иванова от Коалиция за България. Според нея има проблеми при определянето на въпроса за издръжката. Тя определи като неприемливо отпадането на минималния размер на издръжката.
Все още “сивият сектор” в нашата икономика е твърде голям и повечето хора в съдебните дела обявяват, че получават минимална заплата, а не е нормално едно 14-15-годишно дете да получава месечна издръжка от 20 лева, мотивира предложението си Иванова. Тя подкрепи отпадането на максималния размер на издръжката.

Метин Сюлейман от ДПС каза, че и двете нови уредби – за фактическото съжителство и брачният договор, отразяват реалностите. ДПС подкрепи на първо четене закона и ще направи разумни предложения между първото и второто четене, каза Сюлейман.

Доста слабости има в идеята за намеса във взаимоотношения между мъж и жена, и дете и родител, каза Веселин Методиев от ДСБ. Аз не бих подкрепил такова нещо като узаконяването на фактическото съжителство, това е опит да се уреждат взаимоотношения между хора половинчато, каза той.
Не споделям, че ще бъде дискриминация, ако в Семейния кодекс се запише фактическо съжителство само между мъж и жена. Това каза по време на дискусията по проекта за нов Семеен кодекс Огнян Герджиков от НДСВ. Дебатите ще продължат и днес.

Ако идеята е пролог към хомосексуалния брак, нека си го кажем. За това призова Любен Дилов от ОДС. Той попита как ще бъдат накарани хората да узаконят фактическото си съжителство. Дилов обяви, че “Гергьовден” няма да подкрепи Семейния кодекс, въпреки че има неща, които са навременни и важни, като например приравняването на гражданския с църковния брак.

Срещу законопроекта се обяви и “Атака”. Заместник-председателят на парламентарната група Павел Шопов смята, че кодексът е писан под външен натиск и целта е да се променят традиционни отношения. По думите му, това е стъпка към гигантски преобразувания в обществото.
Според Надя Антонова от левицата, най-важната промяна в новия кодекс е свързана с имуществените отношения между съпрузите.

Предвиждат се брачни договори и режим на съпружеска имуществена разделност. С брачните договори, които могат да бъдат сключени преди или по време на брака, могат да се прехвърлят имущества и да се уреждат задължения на един от двамата съпрузи, каза Антонова. Антонова поиска правата на трети лица (например на които един от съпрузите е длъжник) да бъдат гарантирани в по-висока степен от начина, който се предлага в проекта на Семеен кодекс. По думите й със сключването на брачен договор имотът, срещу който е отпуснат заем, може да се окаже, че вече не е собственост на длъжника.

Източник: insurance.bg | 26 09 2008 - 14:55
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 6156 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.