Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Дом & Семейство

Karierist.com » Кариеристка » Дом & Семейство »

Вече е доказано, че децата удължават живота на своите родители

Демографите са стигнали до извода, че въпреки тежките задължения, които имат родители, наличието на деца удължава живота им. Известно е, че майките по-рядко боледуват от някои видове рак, отколкото жени, които нямат деца. Сигурно е, че родителите са по-предпазливи и предпочитат здравословен начин на живот, пише Deutsche Zeitung.

Учените от университетите в Лондон и Осло са анализирали биографиите на 1,5 млн. норвежци на възраст от 45 до 68 години. Те са разгледали повече от 60 хиляди смъртни случаи и са се опитали да намерят връзка между образованието, семейното положение и количеството на деца, от една страна, и продължителността на живота – от друга.

Демографите Емили Грюндю и Ейстейн Кравдал са първите, които са се захванали с темата за връзката между бащинството и продължителността на живота. До сега интересът е съществувал само към темата за връзката между майчинството и смъртността. В резултат на изследването е станало ясно, че ефектът на „родителството” е подобен за двата пола. Например, рискът от смърт на майката на две деца е с 50% по-малък, отколкото за бездетната жена на същата възраст (от 45 до 68 години). Рискът на смърт при бащите е с 35% по-нисък, отколкото при бездетните мъже.

Фактът, че майките живеят по-дълго от жените, които нямат деца, има, от една страна, физиологичните причини, а от друга – върху мъжете и жените оказват влияние социалните фактори. „Родителите по-рядко рискуват, отколкото хората, които нямат деца. Освен това, на старини те получават подкрепа от своите деца”, – смята Кравдал.

Но, съществува вероятност и за обратната зависимост: възможно е, че хората, които по начало имат по-крехко здраве, по-рядко имат деца. Само въз основа на статистическите данни не може да се определи каква зависимост е по-силна. Затова Кравдал се отказва да потвърди, че раждаемостта, която сега нараства в Европа, укрепва здравето на нацията. „За съжаление, ние не можем да направим такива твърди изводи”, – казва той.

Източник: karierist.com | 3 07 2008 - 01:00
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 4112 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.