Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Дом & Семейство

Karierist.com » Кариеристка » Дом & Семейство »

Тайм-мениджмънт за домакинята

2

6. Своевременно погасявайте „горещите точки” в дома си

Това са такива места в дома Ви, които много бързо се превръщат в боклукчийски склад. Например, рафтчетата в антрето и банята, нощните шкафчета и др. Отделяйте две минути всеки ден, за да ги подреждате.

7. Разделете къщата си на зони

Например, тази седмица най-внимателно ще оправяте детската стая, следващата седмица – банята и т.н. Записвайте си плана на почистването за седмицата и месеца. По-добре е Вие самата да си го напомняте, а не някой друг (свекървата, например).

Добре е да си купете таймер, за да отделяте не повече от 15-30 минути за подреждането на всяка зона. Колкото успеете да направите за тези 15-30 минути – толкова. Каквато и работа да свършете, все е по-добре от нищо.

Захващайте се с толкова работа, колкото можете да свършите през отделеното време. Ако Ви остават още няколко минути от времето, което сте планирали, и имате голямо желание да продължите с подреждането, по-добре е да преминете в друга „зона” и да направите нещо дребно там. Не се старайте да постигнете идеална чистота!

Наистина, ще се изненадате, колко много неща могат да се свършат, когато се използва тази система.

8. Винаги и веднага почиствай след себе си

Наистина, не е кой знае какво да избършем котлона веднага след като приключим да готвим! Но, незнайно защо, все го оставяме за после и като резултат, полагаме повече време и усилия да изтъркаме това, което вече е хубаво засъхнало.

9. Глезете себе си

Това също е толкова важно, колкото и останалите точки от системата. Пейте повече вода, правете ароматни вани, четете любими книги и се усмихвайте. Нали точно за това е измислена тази система – да се почувствате жена, да се отървете от досадните домакински задължения и да отделяте повече време за себе си и семейството!

10. Игра на посредник

Представете си, че сте посредник, който продава недвижими имоти. Вашата задача е да покажете на собственика на дома, какво той трябва да направи, за да може домът му да изглежда по-добре за човека, който би искал да го купи. Запишете това, което си „съветвате”: „да се боядиса прозореца в спалнята”, „да се смени дръжката на скрина” и т.н.

Постепенно включвайте това, което сте записали, в плана си за подреждането на дома.

Най-важните съвети от системата Fly-lady:

Не правете две работи едновременно! Не се опитвайте да станете „нов човек” от понеделника! Иначе, ще „изгорите”, правейки прекалено много неща прекалено бързо. Това е като с отслабването – колкото по-бавно отслабваш, толкова по-добре задържаш теглото си!

Източник: karierist.com | 29 03 2008 - 00:43
Към тази статия има 1 коментара | Прочетена 8969 пъти
Виж коментарите
Още статии в тази рубрика

Вашите коментари към "Тайм-мениджмънт за домакинята":


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.