Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Дом & Семейство

Karierist.com » Кариеристка » Дом & Семейство »

Тайм-мениджмънт за домакинята

За какво мечтае всяка работеща домакиня? Тя мечтае за това, винаги да изглежда перфектно – и на работата и у дома, домът й да е чист и подреден, децата оправени, а вечерята винаги да е готова. При това да успява да прави кариера и да има интересно хоби. Има ли спасение, ако нямате никакво време и всичко от горепосоченото е само една мечта за Вас? Добрата новина е, че американската система за водене на домакинството Fly-lady или «Летящата леди» е точно това, което Ви трябва!

Абревиатурата FLY е от английски думи finally loving yourself – «най-накрая обичам себе си». При това fly означава «да летиш».

Тази система позволява да организирате своето домакинство по такъв начин, че да имате доста свободно време за по-приятните занимавки. Системата е основана на няколко лесно изпълними основни положения, като например, да отделяте за почистването на дома си само 15 минути на ден, но винаги да имате идеално подреден дом!

Да разгледаме основните положения на системата Fly-lady:

1. Външния вид

Важно е да изглеждате добре дори у дома. Дрехите Ви трябва да са удобни и красиви, а домашните обувки да имат връзки (обърнете внимание, не чехлите, а обувки!). Това помага да се чувствате във форма и да не се отпускате. Наистина, ако имаш обувки, които не се свалят лесно, то по-малко ти се иска да полегнеш на дивана с някой роман.

2. Специално място за реда

Като начало, направете в дома си едно място, което да олицетворява реда. Например, кухненската мивка. Поддържайте идеален ред на това място и постепенно „завладявайте нови територии”.

Помнете, че никой не иска от Вас веднага да направите идеален ред в цялата къща!

3. Рутинна работа

Това е работата, която трябва да се върши всеки ден. Тя е различна за всяка жена. Например, сутрин – да се оправите, да пуснете пералнята, да закусите, да измиете чиниите, да извадите прането от пералнята, да проснете. Вечер – да подготвите дрехите за другия ден, да отделите половин час за маникюр-педикюр или сериал.

Определете за себе си рутинните задачи, които да вършите всеки ден.

4. “Боклуците”

Девизът на Флай-жените е „боклуците не могат да бъдат вкарани в ред”. Ако искате да имате подреден дом, трябва да можете да се отървавате от излишните неща. Например, за едно семейство от двама души са необходими само четири комплекта чаршафи, а не десет или петнадесет. Оставете си най-хубавите четири и се отървете от останалите. Спалнята Ви ще изглежда по-добре и подреждането е много по-лесно.

За да започнете да премахвате боклуците от дома си, първо обиколете дома си и изхвърлете 27 неща (числото не е случайно, а е взето от фен-шуй). Това са книгите, които никой никога няма да чете, неупотребяваните подаръци, лак за нокти с изтекъл срок на годност и т.н. Повтаряйте тази процедура поне веднъж на месец.

Това, което не се решавате да изхвърлите веднага, сложете в отделна торба и оставете някъде за половин година. След половин година изхвърлете торбата, без да поглеждате вътре. Ако нищо от торбата не Ви е потрябвало половин година, значи можете да живеете без това, което сте сложили в нея. Освен това, новите неща по-лесно се появяват в дома Ви, ако им освобождавате място, като изхвърляте старите им прототипи. В случай, ако наистина Ви е жал да изхвърляте нещо, подарете го или го продайте.

5. Не купувайте нови неща, докато не сте се отървали от старите

Когато купувате нов комплект кухненски кърпи, с едната ръка го сложете в шкафа, а с другата – извадете старите и ги изхвърлете. Дайте си думата да не купувате нови запаси от брашно, макарони и подправки, докато не изразходвате съществуващите. Това ще Ви помогне да разчистите шкафчета в кухнята и ще Ви икономисва доста пари. По-добре е да си купете комплект емкости и да подредите хранителните си запаси в еднакви хубави кутии, а не в различните кутийки, бурканчета и пликчета.

Източник: karierist.com | 29 03 2008 - 01:43
Към тази статия има 1 коментара | Прочетена 9045 пъти
Виж коментарите
Още статии в тази рубрика

Вашите коментари към "Тайм-мениджмънт за домакинята":


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.