Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Дом & Семейство

Karierist.com » Кариеристка » Дом & Семейство »

По-възрастните бащи имат по- здрави бебета

По-възрастните бащи имат по- голям шанс да допринесат за появата на здраво бебе, отколкото някой юноша, чиито хормони още бушуват. Това сочи мащабно изследване върху възрастта на родителите и евентуалното вродено заболяване на децата.

Оказва се, че най-рискови са децата на бащи под 20 год. възласт. Тяхната смъртност в първия месец е с 22% по- висока, а в първата година- със цели 41 ..Освен това, бебетата на момчетата имат 17 по-висока вероятност да се родят по-рано и с по-ниско тегло. Ако бащата е над 40 години, рискът от вродени заболявания при децата не се повишава.

Възрастта на майките, взели участие в изследването, е от 20 до 29 години, горе-долу постоянен фактор при всички изследвани двойки. Резултатите от проучването са публикувани в медицинското списание Human Reproduction.

Екипът учени от Изследователския институт за здравеопазване в Отава, Канада, твърди, че резултатите са много ценни. “Въпреки че рискът в повечето отделни случаи расте незначително, за обществото като цяло той е огромен, ако откритото от нас повишаване на риска наистина е свързано с възрастта на бащата”, казва проф. Ши Ву Вен, ръководител на екипа.

Твърде вероятно съществена роля играят социалните фактори.

Бащите- юноши в голямата си част са по- бедни, отколкото мъжете над 40, имат по- ниско образование, по-рядко обезпечават бременните си жени с медицинска помощ, която би предотвратила медицински проблем с детето. Според учените, прекалено лесно е да се обвинят сперматозоидите на младите бащи в някаква особеност. Много изследвания сочат, че ДНК на половите клетки при мъжа с възрастта все пак получава разни дефекти. По-логичното и убедително обяснение на безспорния факт идва от старта на живота, който възрастните мъже дават на децата си – той в повечето случаи е по-добър, отколкото при децата на съвсем младите бащи. А това се отразява и на качеството на живота на новородените.

Източник: bgfactor.org | 21 02 2008 - 02:13
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 4251 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.