Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Дом & Семейство

Karierist.com » Кариеристка » Дом & Семейство »

Още при раждането е ясно дали детето ще е математик, или литератор

Родителите могат да определят бъдещата успеваемост на децата си в училище по ръцете, показва ново изследване. Психолозите твърдят, че способността на децата да изучават родния си език и математиката са свързани с дължината на пръстите им.

Учените предполагат, че тази особеност може да се обясни с нивото на тестостерон и естроген, които се определят още в утробата на майката. Половите хормони влияят както на развитието на мозъка, така и на дължината на пръстите на ръцете.

Учените измерили дължината на показалеца и на безименния пръст на 75 седемгодишни деца, използвайки отпечатъци на дясната им длан. След това те разделили дължината на палеца на дължината на безименния пръст, за да изяснят средния коефициент.

Възрастните жени, по правило, имат коефициент, равен на единица, т.е. показалецът и безименният им пръст са еднакви по дължина. Средният показател за мъжете е по-малък- около 0.98%. Представителите на мъжкия пол, по правило, имат по-дълъг безименен пръст от показалеца, което говори за високо съдържание на тестостерона в организма им.

След като разгледали резултатите от тестове по математика и роден език и ги съпоставили с дължината на пръстите на контролната група, учените стигнали до извода, че деца с по-дълъг безименен пръст от палеца, по време на вътреутробното развитие са се намирали под силното въздействие на тестостерон и затова, най-вероятно, повече ще им върви математиката, отколкото езиците.

Учениците пък, чийто показалец е по-дълъг от безименния пръст, са били под влияние на естрогена и затова им е по-лесно да изучават езици.

Източник: bgfactor.org | 4 09 2007 - 00:00
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 4700 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.