Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Дом & Семейство

Karierist.com » Кариеристка » Дом & Семейство »

Първородните деца по-често стават столетници

Изследванията на американски специалисти доказват, че първородните деца много по-често доживяват до 100 и повече години от своите следващи братя и сестри, съобщава New Scientist.

Сътрудниците на Университета в Чикаго, Наталия и Леонид Гаврилови (Natalia Gavrilova and Leonid Gavrilov) проучили данните за 991 американски столетници, появили се на бял свят в периода от 1875 до 1899 г. Използвайки информацията от извършените преброявания на американското население и архивите на щатската Администрация за социално осигуряване (Social Security Administration), учените проследили подробно семейната история на 198 от тях и открили общата черта, която ги обединява.

Оказало се, че първородните деца в семейството доживявали до 100 и повече години средно 1,7 пъти по-често, отколкото родените след това. Още по-значителни шансове да се превърнат в дълголетници – точно 2 пъти по-големи, имали първородните деца на младите майки, на възраст до 25 години.

Според учените, откритата закономерност може би е свързана с по-малката вероятност от опасните за плода скрити инфекции в организма на по-младите майки. Определено влияние върху здравето на бебето оказва и качеството на оплодената яйцеклетка.

По думите на Леонид Гаврилов, повишената продължителност на живота на децата, родени от по-млади жени, се дължи и на факта, че женският организъм се стреми да използва най-здравите и жизнеспособни яйцеклетки възможно най-рано. Резултатите от изследването на двамата учени били официално представени по време на националната конференция на американското Геронтоложко общество в Далас, Тексас, през миналата седмица.

Източник: bgfactor.org | 29 11 2006 - 01:52
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 3456 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.