Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Дом & Семейство

Karierist.com » Кариеристка » Дом & Семейство »

Майчиният език може да бъде определящ за математическите способности

Това какъв език говорите, може да определи начинът, по който мозъкът ви се справя с математическите пъзели. Мозъчните скенери показаха, че китайците разчитат повече на визуалните си рецептори от анлоговорящите при сравняване на числа и сумиране. Освен майчиният език обаче са важни и методите на преподаване и гените – те също могат да оформят начина на логическо мислене. Тези открития могат да помогнат на преподавателите да намерят най-добрия начин за преподаване на математика на малки деца.

Експериментът се е провел между китайци, които говорят Мандарин и англоговорящи от Англия, Канада, Америка и Австралия. Участниците били поставени в магнитно резонантен визуален скенер и били молени да натикат копче, за да отговарят с “да/не” на математически въпроси, като например дали третата цифра, която виждат е сбор от първите 2 представени им преди това.

И двете групи са използвали еднакви части от мозъка си за решаването на задачите, но докато англоговорящите разчитали повече на асоциацията на числата с думи, китайците използвали друга част от мозъка си, която е свързана с визуалното представяне и физическата манипулация на числата. Това е защото китайците например си представят 22 като “две-десет-две”. Този факт подсказва, че китайските деца например, могат да се бъдат обучавани с визуални методи.

Китайците и англоговорящите решили задачите за еднакво време, което показва че няма “грешен” подход, просто различните култури възприемат и обработват информацията по различен начин.

Източник: actualno.com | 3 10 2006 - 01:11
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 2677 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.