Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Дом & Семейство

Karierist.com » Кариеристка » Дом & Семейство »

Любовта към месото и рибата се предава по наследство

Любовта към месото и рибата се предава на децата по наследство, а вкусовите навици по отношение на зеленчуците и сладкото зависят от възпитанието, показаха данните от изследване на британски учени, предаде Ройтерс.

Сравнявайки вкусовите пристрастия на еднояйчни и разнояйчни близнаци, учените са забелязали, че някои предпочитания се предават по наследство, а същевременно други се оказват приоритетни.

„Това е първото изследване, касаещо протеиновите храни и първото, което показва висока степен на унаследяване в тази област“ – каза професор Джейн Вордъл от фонда Cancer Research UK.

Майките на 103-ма 4 и 5-годишни еднояйчни и 111 разнояйчни близнаци трябвало да подредят по степен на предпочитание 77 вида продукти в зависимост от това кои от тях повече харесват децата им.

Генният набор на еднояйчните близнаци е абсолютно идентичен, а при разнояйчните е еднаква само половината от гените, затова съпоставянето на вкусовите им предпочитания позволява да се изясни кои навици се предават по наследство и кои са обусловени от външни фактори.

Степента на унаследяване се определя в зависимост от това доколко еднакви са вкусовете на еднояйчните и разнояйчните близнаци по отношение на отделни продукти.

„Това е същото като с ръста. Еднояйчните близнаци са почти еднакви по ръст, а разнояйчните – съвсем не. Това показва, че височината се предава по наследство“ – поясни Вордъл.

Учените не могат със сигурност да кажат от какво зависи отношението към плодовете, зеленчуците и сладкото, но предполагат, че влияние оказват навиците на родителите.

„Възможно е децата, като виждат как родителите им предпочитат едни зеленчуци или десерти и се отказват от други, да вземат пример от тях“ – каза Вордал.

Източник: dnes.bg | 3 09 2006 - 01:54
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 2690 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.