Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Дом & Семейство

Karierist.com » Кариеристка » Дом & Семейство »

Домакинската работа и как да намерим помощ вкъщи

Какъв е този живот на работещата жена? От работата – в къщи, от вкъщи – на работа. Как искате да Ви отменят поне малко от домакинските Ви грижи, които нямат край! Няма ли да стане някога?

Сутрин нямате никакво време, а прибирайки се вечер трябва да похарчите остатъка от енергията си за да задоволявате потребностите на семейството … и така докато не заспите в секундата, в която ще помиришете възглавницата късно през нощта. Потиска Ви този механичен труд, чувствате се изморена и отпаднала.

Скъпа съвременна кариеристке, трябва Ви помощ! Освен това, тя просто Ви се полага! Повечето от жените се чувстват виновни когато трябва да правят нещо за себе си лично, а не за околните. Да видим, какви са нашите оправдания за собствените си мъчения.

1. “Ако не го направя аз – никой няма да го направи”

Коригирайте това на “Ако ще го правя аз, то със сигурност никой друг няма да го прави”. Наистина има жени, които разправят, че мъжете им няма да хапнат нито хапка, ако храната не е приготвена от тяхната съпруга. Не ни се вярва, че това наистина е така!

Домакинската работа трябва да се върши, но не е задължително Вие трябва да го правите. Освен, че Вашият съпруг би могъл да я върши, но и децата биха могли да поемат част от по-простите задължения, като например, зареждането и пускането на пералнята, почистването на праха и бърсането на огледалата. Децата растат – и с времето могат да се научат да готвят някои лесни за изпълнение ястия. Ще останете изненадани, но младите господа и госпожици имат доста добра фантазия за това!

Вашето дете обича да се движи? Много добре! Той или тя биха могли да изпълняват някои задачи извън дома – да пазаруват в кварталния магазин, да мият колата и т.н. Бихте могли да ги поощрявате по някакъв начин за свършената работа.

Ако живеете сами или с родителите и забелязвате, че ставате несменяем организатор на семейните мероприятия, правите услуги на всичките си роднини и не Ви остава време за себе си – помолете за помощ. Например, разберете се със своя брат или сестра, че ще се редувате да придружавате майка Ви на поредната приятелска сбирка.

2. “Само аз ще го направя както трябва”

На това му се вика мания на величието! Ако можете да делегирате правата в работата, защо да не можете да го правите вкъщи? Това е само въпрос на навик. И първият навик, който трябва да придобиете, това е способността да казвате “НЕ”. След това преминавайте към околните – да им стане навик да поемат задачите.

Бъдете търпелива, но твърда. Децата ще свикват по-дълго от възрастните. Те ще правят и доста грешки: ще сложат в прането любимата Ви вълнена блуза (и тя вече ще става само за Барби), бельото на мъжа Ви може да придобие чудесен нежно розов цвят и т.н. Преборeте желанието си да се скарате. По-добре да им обясните как трябва да вършат нещата по-добре. Един от най-добрите начини децата да научават новите задачи е да ги вършите заедно с тях първо време. Направете това едно приятно занимание за всички ви.

Бъдете точни и конкретни. Когато възложите някаква задача на децата или да помолите друг възрастен да я свърши, обяснете точно какво те трябва да свършат. Със сигурност ще имате по-добър резултат, ако ще помолите “да измият чиниите, да измият мивката и да избършат плота”, отколкото да им кажете “Моля, оправете бъркотията в кухнята”. Казвайте “Приберете играчките в кутията”, а не “Оправете си стаята”; “Вие готвите яденето, а аз –десерта”, а не “Да направим най-накрая празничната вечеря”.

Намалете Вашите стандарти. Опитайте се да не довършвате нещата, които според Вас “не са изпипани”. И не очаквайте, че децата ще свършат работата си със същото качество, както и възрастните хора. Така, че ако остане малко прах зад телевизора или под дивана, не го правете на проблем. Вашата цел е да освободите малко свободно време за себе си, а не да получите табелка “Образцов дом на месеца”.

Източник: karierist.com | 20 07 2006 - 00:20
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 5494 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.