Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Красота & Здраве

Karierist.com » Кариеристка » Красота & Здраве »

Сънят помага за разрешаване на проблемите

Тип сън, повтарящ се четири или пет пъти през нощта, е важен за справянето с проблеми, които често изглеждат трудно разрешими през деня, пише в. “Индипендънт”, позовавайки се на резултатите от изследване на американски специалисти.

Откритието може да обясни много анекдоти за прочути интелектуалци, които са се борили с даден проблем, само за установят, че след добър сън през нощта са открили неговото решение.

Учените от Калифорнийския университет смятат, че сънят с бързи очни движения, който изпълва една четвърт от нощния сън играе важна роля в подсъзнателното разрешаване на проблемите.

При съня с бързи очни движения мозъкът е относително активен. Сънищата най-често идват в тази фаза. Сънят с бързи очни движения се редува с дълбок сън и се повтаря четири или пет пъти през нощта, като с наближаването на сутринта тези фази стават по-дълги.

В поредица от тестове с 80 души, изследователите са установили, че по време на съня с бързи очни движения мозъкът прави нови асоциации между несвързани помежду им идеи. По този начин се увеличават творческите сили и съответно шансовете за разрешаване на проблемите.

Междувременно Ройтерс съобщи, че хората на средна възраст, които не спят достатъчно, са изложени на по-голям риск от повишено кръвно налягане. Това са установили учени от университета на Чикаго след 5-годишно изследване. Според Център за контрол и превенция на инфекциозните заболявания в САЩ нуждата от сън за възрастен човек е между седем и девет часа.

Източник: actualno.com | 10 06 2009 - 07:27
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 3505 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.