Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Красота & Здраве

Karierist.com » Кариеристка » Красота & Здраве »

Късното майчинство води до дълголетие

Жените, които са станали майки на възраст 40-50 години, живеят по-дълго, откриха американски демографи от Университета на Юта. Освен това техните братя също имат по-дълъг живот, съобщава ИТАР-ТАСС.

Водещият автор на изследването, професор Кен Р. Смит се пошегува, че ако имате жена във вашето семейство, която е родила на стари години, то имате всички шансове да живеете по-дълго. Наличието на женски роднини, родили първото си дете след 45-годишна възраст, крие в себе си генетично преимущество за семейно дълголетие, което ще се предава по наследство, предполагат учените. За определянето на точните шансове за дълголетие трябва да се установи колко жени в рода са имали късно бременности.

Лекарите са анализирали демографски и медицински данни за 1,6 милиона души, а също така от историческите документи от Университетите на Монреал и Западно Онтарио /Канада/ за 400 хиляди жители на Квебек в периода 1608-1850 г. Генетиците са направили извода, че късното майчинство с 14-17% намалява риска от смърт след навършване на 50 години. Открито е също така, че братята на родилите по-късно жени с 20-22% са били защитени от преждевременна смърт, допълва БГНЕС. По-късната менопауза също се асоциира с дълголетието и раждането в зряла възраст.

Специалистите все още не са установили как късното раждане влияе върху продължителността на живота: генетичните фактори или заради социални и екологични фактори, като здравословен начин на живот и добро хранене. Предполага се, че гените на 25% определят различията в продължителността на живота.

Източник: dariknews.bg | 23 05 2009 - 00:00
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 5883 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.