Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Красота & Здраве

Karierist.com » Кариеристка » Красота & Здраве »

Скоростта на стареене може да се определи по броя на бенките

Николай Атанасов

Хората с над 100 бенки имат 6-7 години “по-млади” клетки от тези с до 25 бенки, твърдят британски учени.

Броят на бенките по тялото на човека е добър индикатор на скоростта на процесите на стареене не организма, твърдят британски учени, цитирани от BBC News. По техни данни, броят на бенките е пропорционален на дължината на теломерите (telomeres) – крайните фрагменти на хромозомите, които се съкращават с всяко делене на клетките.

В изследването на специалистите от Кралския колеж в Лондон участвали 900 двойки близнаци. Учените преброили бенките по телата на доброволците, като паралелно с това измерили и дължината на теломерите на хромозомите в клетките им.

Теломерите са фрагменти от хромозомите, които не носят наследствена информация. Основната им функция е защитата на клетъчната ДНК от деформации и увреждания. Дължината на теломерите е призната от учените за основен индикатор за стареенето на организма, тъй като се съкращават при всяко делене на клетката.

Източник: bgfactor.org | 20 07 2007 - 17:38
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 6396 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.