Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Красота & Здраве

Karierist.com » Кариеристка » Красота & Здраве »

Домашните любимци не подобряват здравето на стопаните си, обявиха финландски учени

Николай Атанасов

Според него, идеята, че домашните любимци подпомагат социалния живот на стопаните си като им помагат да се справят със стреса, който засяга и здравето, е изключително многообещаваща. “На определено ниво смятам, че е очевидно, че животните оказват подкрепа на стопаните си, подобно на другите социални елементи като семейството и приятелите. При това, въпреки че хората обичат семейството и приятелите си, те са и много по-вероятен източник на конфликтни ситуации. В същото време, повечето домашни животни дават много и в замяна изискват много по-малко”, посочва Серпел. Именно затова животните са предпочитани за показването на помощ на пациенти със слепота или пристъпи, както и за облекчаване на депресиите и социалната изолация.

Американските експерти са на мнение, че откритите от финландските изследователи различия в здравословното състояние и начина на живот между гледащите и негледащите домашни животни са твърде малки и изводите на изследването може да се окажат невалидни извън границите на Финландия. Така например, според изследването, като цяло собствениците на животни били с по-ниска степен на образованост от тези, които нямат животни. От този факт може да се предположи, че здравословното състояние може да е свързано по-скоро със социалноикономическия статус, а не с това, дали имате домешен любимец или не.

“Като основен извод на изследването може да се посочи, че животните ни дават по-големи възможности да поддържаме здравето си. Разходката с куче например подобрява тонуса, като това се отнася не само за стопанина, но и за самото животно и помага и на двамата да поддържат добра физическа форма”, посочват в заключение учените.

Източник: bgfactor.org | 7 02 2007 - 07:31
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 3743 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.