Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Красота & Здраве

Karierist.com » Кариеристка » Красота & Здраве »

Домашните любимци не подобряват здравето на стопаните си, обявиха финландски учени

Николай Атанасов

Финландски учени обявиха, че няма основания да се смята, че домашните любимци имат благотворно влияние върху здравето на собствениците си, съобщава The Washington Post. В частност, имащите домашни животни пушат повече, имат относително по-голямо средно тегло и отделят по-малко време за спорт, отколкото хората, които нямат домашни питомци. Гледащите животни обаче пият по-малко и се занимават по-често с такива дейности на открито като лов, риболов или каране на лодка, посочва водещият автор на изследването, Леена Коивусилта (Leena Koivusilta) от Университета в Турку (University of Turku).

Изводите на екипа учени, ръководени от Коивусилта, се основава на проучването на 15-годишните статистически въпросници за здравето и социалното състояние на над 21 000 финландци. 80% от гледащите животни посочили, че имат стабилно и добро здраве, в сравнение с 82% от тези, които нямат домашни любимци. 28% от собствениците на животни декларирали, че пушат редовно, в сравнение с 23% при негледащите животни; при пушещите отвреме-навреме процентното съотношение е 33 срещу 32% в полза на хората без домашни любимци. Не пушат само 39% от хората, гледащи животни вкъщи, срещу 45% от останалите.

Като цяло, изследването установило, че собствениците на животни имат по-нисък образователен ценз от тези които нямат такива. По тази причина изследователите са склонни да свържат по-доброто здраве по-скоро със социалноикономическия статус, отколкото с притежанието на домашен любимец.

Американските специалисти са на друго мнение.

“Ако се приеме, че животните са форма на социална подкрепа, за в бъдеще трябва да се постави пряко въпроса, по какъв начин те носят най-голяма полза на стопаните си”, посочва директорът на американския Център за взаимодействие между животните и обществото към Факултета за ветеринарна медицина на Университета на Пенсилвания (Center for the Interaction of Animals and Society at the University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine), Джеймс Серпел (James Serpell). Така според него ще може да се помага на тези, които нямат стабилни социални връзки. Серпел е категоричен, че за окончателни изводи в тази област са нужни още много изследвания.

Източник: bgfactor.org | 7 02 2007 - 08:31
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 4234 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.