Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Красота & Здраве

Karierist.com » Кариеристка » Красота & Здраве »

Създадоха ваксина срещу затлъстяване

Американски учени създадоха ваксина, която пречи на натрупването на килограми, съобщава списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Действието на ваксината е насочено срещу грелина – хормона, който отговаря за появата на чувството на глад и спомага за затлъстяването. Изследователи от института Скрипс (Scripps Research Institute) са провели изпитване върху плъхове на три синтетични ваксини, които си взаимодействат с различни компоненти на този хормон.

Опитите показват, че при ваксиниране се образуват антитела, които блокират действието на активната форма на грелина. Установено е също така, че ваксинираните животни са наддали значително по-малко от онези, които не са били ваксинирани, въпреки еднаквото хранене. Нещо повече, при плъховете с високо ниво на антитела наддаването на теглото се оказало минимално, съобщи ръководителят на изследванията Ким Джанджа. Учените посочват, че при ваксинираните гризачи е имало загуба на тегло въпреки нормалния им апетит. Според тях този факт говори, че ваксината влияе на метаболизма на плъховете.

В бъдеще изследователите се надяват да създадат ваксина, която ще позволи на хората да се справят с излишните си килограми, съобщи Джанда. В същото време обаче специалисти отбелязват, че новото средство може да се окаже, че не е безопасно. Сред скептиците е и професорът от Лондонския имперски колеж Стивен Блум. Според него изработването на антитела е трудно да бъде управлявано. В случай, че нещо не тръгне според очакванията, отстраняването им ще бъде невъзможно. Тъй като не е факт, че такова ваксиниране не е безопасно, аз не бих се решил на това, каза Блум за ВВС. Възможно е в бъдеще да успеем да открием по-безопасен път, добави той.

Източник: eurocom.bg | 9 08 2006 - 07:17
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 3534 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.