Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Красота & Здраве

Karierist.com » Кариеристка » Красота & Здраве »

“Заповеди” за дълъг и щастлив живот

Умерените предизвикателства към тялото са полезни, смятат специалисти.

Съществуват ли такива? Съществуват! Това твърдят западни учени, занимаващи се с изучаване на феномена дълголетие. Списък с именно такива “заповеди” публикува в новия си брой научното списание New Scientist.

На първо място в списъка е поставен активният начин на живот. В него са включени редовните физически и психологически натоварвания. Освен това, според учените, жизнените сили на човека се активизират и в резултат на кратковременния стрес, гладуването и лишенията (за недълъг период от време) от някои привични в ежедневието навици.

“Ако на човешкия организъм се оказва умерено негативно въздействие, това води до активизиране на естествения механизъм на възстановяване”, се казва още в статията. Ако това въздействие е в рамките на незастрашаващото здравето, тялото минава в режим на “свръхкомпенсация” и така то може да се възстанови от други нанесени му преди това вреди. А по научните разбирания това е процес много близък до подмладяването.

Още един много важен елемент на дълголетието – активният социален живот. И на първо място, според специалистите, това е бракът. Те привеждат като доказателство данни от статистиката, според които семейното обвързване може да удължи живота на мъжете със 7 години, а на жените – с 2.

Причина за дълголетието може да бъде и смяната на обстановката и дори смяната на местожителството.

Авторите на статията не възразяват и срещу умерената употреба на алкохол и дори срещу хазарта, но и двете – без прехвърляне на нормалните граници, които всеки човек следва сам да определи.

“Мозъкът трябва да работи непрекъснато”, смятат още експертите. Дори решаването на кръстословици и колекционерството като хоби са достатъчни да “държат мозъка в кондиция”.

Други съвети в статията са:

  • Не забравяйте редовно да се разхождате.

  • Своевременно посещавайте лекар, ако прецените, че се нуждаете от това.

  • Не се бойте да носите отговорност и да поемате рискове – този тип дейност активизира интелектуалното напрежение.
  • Пътешествайте, като учите чужди езици.

Източник: zdrave.bg | 3 07 2006 - 07:52
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 4150 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.