Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Красота & Здраве

Karierist.com » Кариеристка » Красота & Здраве »

Болките в гърба са признак на недостатъчно движение и грешна поза

В днешно време 75% от хората се оплакват от болки в гърба.

Един от основните физиологични проблеми на човек в днешно време е т.нар. Бичът на нашето време е хиподинамиката – недостатъчното движение. Нашите делници и празници изглеждат обикновено така: от стола пред бюрото – в колата, от нея – в асансьора, а после във фотьойла пред телевизора. А в почивните дни най-удобно се наместваме на дивана.

И си плащаме за всичко това.

Цената, колкото и малко хора да го разбират, е непосилно висока. Нали, в края на краищата, гръбнакът е предназначен да “обслужва” движения. И ако той дълго време остава без достатъчно натоварване, рано или късно отслабва.

Съвсем не случайно днес 75% от хората се оплакват от болки в гърба. А те са предизвикани основно от това, че малко се движим и много седим.

Освен това, в много случаи позата на седене често не е удобна и естествена – често сме принудени да седим в неудобни пози – едни мускули са напрегнати, а други – неестествено отпуснати и в бездействие.

В медицината това явление се нарича „патологично двигателен стереотип” или неправилна осанка. Напрягането на мускулите води до изкривяване на гръбнака, то влияе неблагоприятно и на артериите и вените, в резултат на което се появяват болки. Основна предпоставка за здрав гръб е достатъчната подвижност и подходящото положение на тялото. За съжаление, много хора с времето свикват да стоят или седят в неправилна поза – болките като че намаляват, но на практика съвсем не е така.

Това може да се поправи, ако постоянно се обръща внимание на някои неща.

Ето няколко правила, които е добре да ръководят всеки във всекидневието му:


· Ако почувствате мускулни спазми,поставете пакет с лед върху раменната или тилната част на главата или разтрийте с кубче лед болните места.

· За разтоварване на мускулите на ръцете е подходяща студената вода. Напълнете съд и поставете ръцете в него поне за минута.

· Ежедневно по няколко пъти на ден правете следното упражнение: плътно притискайки брадичката към гърдите, обръщайте глава наляво и надясно, а после извършвайте кръгови движения с главата в различни посоки.

При домакинската работа също можете да си спестите някои “грешни” движения:


· Когато готвите, винаги се опитвайте да стоите изправени и избягвайте навеждането.

· Старайте се да прикляквате, а не да се навеждате, когато зареждате пералнята или миялната машина.

· При гладене дъската трябва да се намира най-малко на 10-15 см от лакътя.

· Когато използвате прахосмукачка или бършете прах, се старайте да използвате уреди с по-дълги дръжки – по този начин ще намалите натоварването на гърба.

Източник: zdrave.bg | 20 06 2006 - 08:09
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 3719 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.