Text: -A A +A

Трудно е да обичаш началника си. Това е факт. Той те кара да отиваш навреме на работа, да пишеш скучни отчети и пет или шест дни в седмицата да показваш трудовия си ентусиазъм.

Фото: Flickr

А като се замислите за периодичните „строявания”... Да, не се случва често подчинените искрено да пожелават на шефовете си много здраве и щастие. Обаче, и самите началници също не винаги се отличават с мили чувства към своите подчинени. Най – възмутителното е, че те често имат право.

Психолозите отдавна са се досетили, че началниците също са хора и могат да изпитват антипатия към своите подчинени. Докато те са изучавали този „феномен”, журналистите от списанието Money CNN са решили да не чакат отговорите на психолозите и са разпитали стотина шефове, като са ги помолили да отговорят на въпроса: ”С какво може да бъде предизвикано Вашето недоволство?”. Да видим, кои постъпки на подчинените предизвикват най-често недоволна гримаса у началниците.

Болнаво служителче

Близо една трета от служителите си признават, че поне веднъж са се правили на болни и са си вадили болничен, за да си починат малко. Съществуват и такива хора, които при едно леко кихане бързат да си извадят болничен, за да полегнат вкъщи. В допълнение към собствената си болнавост, някои служители имат и доста болнави роднини, за които бързат да уведомят шефа си – нали тази рода трябва да се води на изследвания, да се вози в санаториуми и т.н.

Никой не спори – чудесно е да проявявате милосърдие към близките си и да се грижите за своето здраве. Но, когато Ви се налага да излизате в болничен всеки месец, трябва да сте сигурни, че Вашия началник няма да го приеме, като нежелание от Ваша страна да работите. Мислите ли, че това го радва?

Извън времето

Времето е отделна тема за обсъждане. Хроничното закъсняване за работа, късното връщане от обедната почивка и най-редовното изпускане на крайните срокове, могат да събудят звяра във всеки началник. Вашето циркулиране „извън времето” навежда шефа Ви на мисълта, че той държи в екипа си неорганизиран сътрудник.

Разбира се, че шефът е наясно, че забавените реакции са част от характера на човека и няма лесно отърваване от тях. И разбира се, че шефът е принуден да търпи такова поведение, но ... само докато не се появи, някой по-организиран кандидат за Вашето работно място.

Подривен елемент

В природата не съществуват ръководители, които да понасят екипа им непрекъснато да има вътрешни сътресения. Най-голямото „не понасяне” се пада на човека, който играе ролята на „подривен елемент” в колектива. При това, не е задължително този „елемент” да напада колегите си пряко или косвено (с думи), достатъчно е колегите му да не приемат добре дори неговото присъствие в офиса.

Възможно е „подривният елемент” да бъде много добър специалист, но професионализма му, никога няма да бъде наистина ценен за екипа, ако той има конфликтен характер.

Можем ли да обвиняваме началника, който иска да се отърве от конфликтен човек в екипа си?

Прочетено: 5,993 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 13.03.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Напълно съм съгласен с предходното мнение!Бившите консомолци се опитват да станат капиталисти,което е смешно,а трагичното е,че искат да те да живеят в 21в.,обаче работниците им да са от 19в.Няма как да стане!


дреме ми кво си мисли моят началник за мен!!! като не е той, друг ще е... нещо повече, правя по-голямата част от нещата, описани в статията и съм най-популярният в офиса, хората почнаха да ми подражават даже... така че fuck off на всеки, който се мисли за връзката между мен и Господ, особено в мизерните нашенски условия, където може и дървото да заиграе, ако ме изнерви много... единственият начин да респектираш поредното комсомолско ла.но, дето се пробва да ти трови живота, е да му се репчиш, всеки ден и навсякъде, без да го обиждаш пред другите обаче... вярвайте, има резултат ;))))))


За тия заплати в BG,и условия на труд както и липсата на каквато и да било перспектива за израстване,направо е смешно някой да се прави на нaчалник.Кадърните хора отдавна са започнали нещо собствено,просто са принудени.Началници с купени дипломи от свободни университети синове и дъщери на комуняги в девет от десет случая са хора без всякакво рационално мислене,елементарна визия и още по-елементарна ценностна система,а би трябвало началника ти да притежава повече качества от теб самия :)BG реалност .


Добави коментар