Text: -A A +A

Всеки от нас има поне един познат, който ни изглежда успешен във всичко. Най-често тайната на този човек е в умението да съхранява здрав баланс между работата и личния живот.

Фото: stock.xchng

Много хора мечтаят да имат гъвкав работен график, позволяващ да се отделя достатъчно време за близки хора. Но за съжаление, невинаги е възможно сами да си избираме работното време, затова се налага да търсим компромиси, позволяващи да съчетаваме кариерата и семейството.

Какво бихте могли да направите, за да разтоварите малко работния си ден?

1. Пътувайте до работата обмислено

Можете да започвате деня си с най-здравословната закуска, „зареждаща ви с енергия за цял ден”, но ако се налага да пътувате в препълнения градски транспорт или да хващате всички задръствания по пътя за работа, цялата „енергия” от закуската ще се изпари, преди да сте стигнали до работното място.

Мислите, че хората, които работят на пълен работен ден, нямат начин да не попадат в задръствания и да пътуват в препълнения градски транспорт? Това не е така.

Можете например през лятото и пролетта да пътувате до работа с колело. Такива пътувания не само ще ви помогнат да избегнете задръстванията, а и да се заредите с енергия за цял ден. От значение е и факта, че колелото е екологически чист транспорт, който ще ви помогне да пазите околната среда.

Ако работното ви място се намира само на една-две спирки с градския транспорт от дома ви, можете да правите разходка, вместо да използвате градския транспорт или кола. Така ще спестите пари за пътуване, ще избегнете задръствания и висене по спирките, а и ще се погрижете за своето здраве.

В случай че няма как да избегнете пътуването с градския транспорт, тръгнете за работа малко по-рано, когато още няма много хора. Ако се притеснявате, че ще пристигнете на работа прекалено рано, слезте една-две спирки по-рано и повървете пеша.

2. Провеждайте своите срещи онлайн

Имате среща в съседния град? Можете да спестите време и пари, ако използвате видеоконферентна връзка, например чрез Skype.

Изследванията показват, че през последните десет години броят на фирмите, които предпочитат да използват видеовръзка, вместо да присъстват лично на срещи, се е увеличил с 42%.

Сега хората все по-активно използват мобилните устройства и интернет за решаването на делови въпроси, затова е много лесно да бъде организирана и проведена среща, без да сте вързани към конкретния офис. Можете да се свържете със своя клиент, колега или партньор, независимо от това къде в момента се намирате.

3. Проучете възможностите за гъвкав график на работа

Съществуват доста начини да имате гъвкав график: да работите на непълен работен ден, да работите от дома (при това не е задължително наистина през цялото време да се намирате у дома), да помолите за гъвкав график през част от времето на настоящата си работа и др.

В света съществува тенденция работодателите да предлагат на своите служители все повече възможности да работят отдалечено и сами да избират работни часове и дни.

Смятате, че това не е възможно в България? Възможно е да грешите. Ако вашата работа не е свързана с физическото ви присъствие в офис или производство, можете да говорите със своето ръководство, да ви позволят понякога да работите у дома, чрез интернет или понякога да идвате в офиса в различни часове. За да докажете, че няма да загубите своята производителност, предложете да ви се даде изпитателен срок за новия график на работата, а след това да се анализират постигнатите от вас резултати.

4. Определяйте своите приоритети

Често, вместо да решаваме важни задачи, ние се захващаме със спешните – с тези, които повече не могат да се отлагат. Но точно важните задачи бутат напред нашето дело и нашето развитие. Решението на важните задачи ни носи най-голямо удовлетворение от работата.

Затова един от най-важните навици на човека, който умее да намира баланс между работата и личния живот, е умението да определя приоритети в делата, които върши, и умението да делегира пълномощия (да предава част от своите задачи на други хора).

5. Намерете спокойствие за душата си

Лесно е да се гмурнете през глава във всекидневните дела и да забравите за всичко останало, но понякога ви е необходима почивка. Малката почивка е това, което веднага ще ви върне енергията за работа. Ще се изненадате какъв ефект върху вашата работоспособност може да има малка пауза в работата. Най-вече, ако работата ви е рутинна и монотонна.

Искате да „живнете” и да покачите трудовия си ентусиазъм? Планирайте някакво специално събитие през свободното си време. Съзнанието, че с всяка изпълнена задача наближавате нещо радостно и желано, ще поддържа вашата енергия и добро настроение.

Успех!

Прочетено: 1,406 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 22.01.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!