Text: -A A +A

Съществуват доста начини да спечелите нещо извън основната си работа. Какви опасности крие работата след работа?

Фото: microsoft

Допълнителната заетост е добра, а понякога и единствена, възможност да подобрите финансовата си ситуация. Това е и един вид застраховка на случай, ако ви уволнят или имате проблеми в основната си работа. Но съществуват и други причини поради които работещите хора могат да имат нужда от допълнителен източник на доход.

Защо хората търсят допълнителна работа?

1. Парите никога не са излишни, най вече, когато работодателите намаляват основната заплата и спират изплащането на премии и бонуси. Кризата, която преживяват работодателите, пряко се отразява и върху служителите. Не е излишно да имате допълнителен доход, когато вашия работодател е принуден да намалява фонда на работната заплата и да замразява възможностите за кариерно израстване на своите служители в по-висока длъжност.

2. Допълнителният доход дава някаква гаранция за стабилност и сигурност. Много хора имащи семейства, кредити и несигурна работа, търсят възможностите да работят някаква допълнителна работа, за да минимизират рисковете от загуба на основната работа и прекъсването на основния източник на доход в семейството.

3. Съществуват доста хора, които търсят допълнителна работа не защото имат нужда от допълнителни пари, а защото искат да получат възможност за
самореализация. Понякога допълнителната работа става един вид удоволствие и хоби, ако основната работа се вижда на човека прекалено рутинна и не дава морално удовлетворение.

4. Самият факт, че в трудната ситуация на пазара на труда човекът може да си намери допълнителна работа покачва неговото самочувствие – не всеки успява бързо да си намери и едно работно място.

5. Когато политиката на фирмата не е добра по отношение към своят персонал хората започват да се оглеждат за ново работно място. Понякога първата стъпка преди напускането става започването на някаква допълнителна работа.

Повечето фирми нямат добро отношение към своите работници, имащи допълнителна заетост. Причината е ясна – работодателите считат, че такива служители не отдават достатъчно сили на основната си работа, не работят напрегнато и затова им остават сили да вършат нещо допълнително. Освен това не е лесно да има контрол върху сътрудника, който няма толкова силна зависимост от заплатата си на основното работно място.

Има и още един потенциален проблем. Кой е „допълнителния” работодател на сътрудника? Може би той е прекия конкурент на основния работодател? Дори това да не е така всеки човек се нуждае от почивка, за да възстанови силите си за последващата работа.

Прекаленото натоварване, без да има възможност да се получи добра почивка вечерта или през почивните дни, рано или късно се отразява върху човека и му става по-трудно да работи ефективно на основната си работа.

Стратегически вярно е да имате няколко източника на доход – ако нещо се случи с основната работа винаги можете да разчитате поне на доходите си от другия работодател.

Прочетено: 2,116 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 01.07.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!