Text: -A A +A

Честито! Успяли сте да направите добро впечатление на потенциалният си работодател на първото интервю и той пак Ви кани на събеседване. Сега се чудите, какво по-различно да очаквате от второто интервю в сравнение с първото, което сте преминали успешно?

Фото: stock.xchng

Има вероятност, че Ви канят само за да се уточнят някои дребни подробности, които са изпуснати по време на първият Ви разговор с представителя на фирмата. Понякога служителят, който провежда първоначалното интервю за работа, иска да получи допълнителна информация за Вас, за да прецени дали да Ви препоръча или не за второто интервю с по-висшестоящите служители на фирмата. Тази среща се явява един вид допълнение към първото Ви събеседване.

По-голяма е вероятността, да Ви поканят на „истинското” второ интервю. Този път очаквайте да прекарате повече време във фирмата, в която кандидатствате, да говорите с по-голям брой служители на фирмата, както индивидуално, така и с група специалисти. По време на второто интервю ще бъдат много внимателно оценявани Вашите лични качества.

Гледната точка на работодателя

За работодателя второто интервю е шансът да направи задълбочена оценка на способностите на кандидата, както и способността му за съвместна работа с други хора. Потенциалният Ви работодател иска да се увери, че ще можете да изпълнявате работата, за която се търси служител, и да станете бързо и успешно член на екипа на фирмата.

Обикновено работодателите планират няколко повторни интервюта в един и същия ден. Те имат възможност да сравняват кандидатите, докато впечатленията им от всеки един от тях са още прясни. Целта Ви е Вашата среща да се отличава от останалите и работодателят да има най-добри и силни впечатления от нея.

Рекламирайте себе си

За да покажете, че точно Вие сте най-добрата възможна придобивка на фирмата, съсредоточете се върху това да обясните, как точно Вашите способности и умения ще Ви позволят да вършите работата си успешно. Посочете конкретни примери, които да подчертават Вашата компетентност и пригодност на работното място.

С кого ще говорите

Най-вероятно, по време на първото си интервю за работа, Вие сте се срещнали с един-двама служители на фирмата. Този път, ако фирмата е достатъчно голяма, подгответе се да се срещнете в рамките на повече време с по-голям брой хора - в това число с потенциалният си мениджър, бъдещите си колеги и специалисти от други отдели.

Има вероятност да направите няколко разговора с хората, които са специалисти в различните области. Те ще Ви задават въпроси от тяхната компетенция. Внимавайте, отговорите Ви да са последователни, не променяйте мнението си така, че мисълта Ви да изглежда несвързана или стериотипна.

Прочетено: 22,218 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 23.09.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Интересна статия обаче практиката е всичко в някои случай. Ако сте като мен и се “спичате” по време на интервюто тогава помолете някои от приятелите ви да ви интервюира или пък, ако имате малко пари може да използвате професионалните услуги на фирми като www.interviews.bg и menpower – надявам се, че модераторите няма да ги изтрият.


Добави коментар