Text: -A A +A

Този въпрос със сигурност ще чуете по време на интервю за работа, ако в трудовата си книжка имате прекъсване на стажа от няколко месеца. Колкото по-голяма е празнината в стажа Ви, толкова по-достоверно трябва да бъде обяснението Ви.

Фото: Flickr

Ще разгледаме, какви обяснения биха изглеждали подходящи, и какви не подходящи за случая:
Можете да кажете:

1. „Имах важни семейни причини”

Например, сте се грижили за болен член на семейството си. Причината се приема като уважителна, но задължително трябва да уточните, че проблемът вече е решен и няма да се повтори.

2. „Работата, която са ми предлагали, всеки път се е намирала на доста разстояние от дома ми, а нямам удобен превоз”

Това се случва доста често, най-вече на жителите на малките населени места, принудени да си търсят работа в близкия град. Ако работодателят не предлага служебен превоз или карта, отдалечеността на работното място е голяма спънка за всеки работник.

3. „Чаках решението на работодател няколко месеца”

Тази причина е много достоверна, ако имате по-висока професионална квалификация. Често се случва, че за по-високите позиции, подборът се проточва няколко месеца. Случва се, че кандидатът за определена позиция да е минал няколко интервюта и да се е представил много добре. Надявайки се да заеме добро работно място, той е отказвал други предложения за работа. Но, най-накрая работодателят е предпочел друг кандидат или изобщо се е отказал да наеме човек на това работно място.

4. „Не съм излизал в отпуска дълго време и сега реших да почина малко, още повече, че финансовите ми възможности позволяват това”

На пръв поглед, този вариант е подходящ само за топ-мениджърите, но в същност, точно те не бива „да се отпускат”. Това обяснение е добро, когато кандидатствате за експертна длъжност от средно ниво.

5. „Работих по проекти”

Има доста професии, които позволяват подобен вид работа. Обяснението е подходящо, но трябва да имате предвид, че потенциалния работодател може да Ви помоли да му представите портфолио или някакви препоръки, доказващи подобен вид работа. Разбира се, че не всеки, който е работил по проекти, може да предостави някакви материални доказателства. Затова можете да кажете, че сте работили в малки проекти или сте участвали в екип. Пълната измислица тук няма да мине, но можете да поукрасите нещата. Например, ако сте работили в един проект, можете да кажете, че те са били два-три-четири.

Прочетено: 12,351 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 18.09.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!