Text: -A A +A

Наскоро се омъжих и за мой късмет ми предстои смяна на работата. На интервюта на които ходих основен въпрос беше Кога ще имам дете?, а не какви са моите качества! Как мога да се справя с това?

Фото: Flickr

Здравейте! Скоро открих вашият сайт и много ми хареса. Имам нужда от съвет и се надявам, ако можете да ми помогнете.

Наскоро се омъжих и за мой “късмет” ми предстои смяна на работата. На интервюта на които ходих основен въпрос беше “кога ще имам дете”, а не какви са моите качества! Как мога да се справя с това?

Иванова.


Уважаема госпожо Иванова,

Вашият проблем не е уникален и, за съжаление, повечето млади жени се сблъскват с прекалено лични въпроси по време на интервю за работа. Разбираме работодателите, които са загрижени за “дълготрайността” на наеманата от тях работна ръка, но вярваме, че въпросите от такова естество освен, че не бива да се задават от интелигентен човек, са и незаконни, защото представляват един вид дискриминация. Но, реалността сблъсква жените с необходимостта да отговарят на въпросите от рода “Кога смятате да излизате в майчинство?”, “Имате ли вече деца?”, “Смятате ли да раждате?” и т.н.

Трябва или да приемем, че ще се наложи да отговаряме или да не ходим на интервюта от опасение, че ще се озовем в неудобна ситуация.

Смятаме, че най-добрият отговор трябва да бъде кратък, точен и до голяма степен честен. Не бива да лъжите работодателя, ако искате той да бъде коректен към Вас.

Ако планирате да имате бебе в най-близкото време и полагате усилия за това, може би по-добре е да си търсите по-краткотрайна заетост – почасова работа или срочен трудов договор. Разбира се, работодателят, който ще Ви оцени като професионалист, няма да се “уплаши” да Ви загуби за няколко месеца по време на майчинството Ви (но такива работодатели обикновено не задават прекалено лични въпроси, а се интересуват от професионалните Ви качества).

Във всичките останали случаи отговаряйте, че планирате първо да направите кариера и да стъпите на краката, за да можете да осигурявате децата, които можете да родите. Не обяснявайте на дълго и на широко. Отговорете кратко, твърдо и с тон не позволяващ отговора Ви да премине в дискусия. По същия начин кратко отговаряйте и на въпросите, свързани с Вашето омъжване и на други лични въпроси. За да не се притеснявате, помолете близките Ви да Ви зададат този въпрос вкъщи няколко пъти и по най-неприятният за Вас начин. Потренирайте да не се смущавате, а да отговаряте твърдо и кратко.

Има още една тънкост. Помислете, дали облеклото или държането Ви по време на интервюто не навеждат потенциалният работодател на мисълта, че повече се грижите за семейството си, а не за кариерата. Едно по-консервативно и «професионално» облекло би могло да помогне в повечето случаи да се избегне този въпрос.

Пожелаваме Ви щастлив семеен живот и успешна кариера!

Прочетено: 10,023 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 14.09.2006г.