Text: -A A +A

Не Ви удовлетворява сегашната Ви работа или, може би наскоро сте уволнени? Каква то и да е причината, Вие си търсите нова работа. Изпратили сте документи за кандидатстване и ето - поканени сте на интервю с потенциалният ви работодател. Всичко върви добре относно Вашата кариера, само едно нещо Ви притеснява, какво да отговорите на въпроса Защо сте решили да смените сегашната си работа? (Защо сте напуснали/уволнени/от предишната си работа?)

Фото: Flickr

По света се смята за нормално да сменяте работното си място веднъж на 3-5 години. Обикновено това е свързано с преминаването към по-престижната работа, в по-добра фирма или с по-високо заплащане. Подобната промяна на работното място свидетелства, че човекът е търсен специалист, амбициран да се развива в професията си.

Но не всичките работодатели се отнасят еднозначно към причината за напускането на предишната работа от кандидата. Понякога не достатъчно разбираем или неприемлив за работодателя отговор на този въпрос по време на интервю за работа става причината за отхвърлянето на иначе подходящ кандидат за работа.

Предлагаме да се въздържате от следните неприемливи отговори на въпроса „Защо искате да смените сегашната си работа?”:

1. Да критикувате и дори да ругаете предишният (настоящият) си работодател

Дори всичко, което казвате да отговаря на действителонстта, потенциалният Ви работодател ще възприеме казаното от Вас негативно. Къде е гаранцията, че няма да се отзовавате и за новият си работодател по същият начин? Затова, дори и да сте специалист от много висока класа, след такъв отговор шансът Ви да започнете нова работа е практически нулев. Лоялността към екипа в който работите и към ръководството на фирмата е една от основните ценности, които трябва да притежава търсеният от всеки работодател служител.

2. „Заплащането ми е/беше прекалено ниско”

Потенциалният Ви работодател може да помисли, че се интересувате само от парите. Такива кандидати не предизвикват голямо доверие.

3. Не отговаряте нищо определено – „така се стекоха нещата, животът е много труден …” и т.н.

Такава позиция на кандидата за работа изглежда много подозрително в очите на един работодател. Той започва да изгражда различните хипотези, започвайки от професионалната Ви непригодност, тежките скрити заболявания и до възможността да са Ви изгонили за финансови престъпления. Както разбирате, нито една от тези хипотези няма да Ви направи привлекателен кандидат за работа.

4. Кратко отговаряте, че отделът, където сте работили е изцяло съкратен

Няма съмнение, че след този отговор кандидатът създава впечатление, че е пълен некадърник на когото дори не са му предложили да заеме някаква друга длъжност във фирмата, дори и като младши чистач.

Прочетено: 26,424 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 25.10.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!