Text: -A A +A

Целта на мотивационно писмо е да се привлече вниманието на работодателя или агенцията за набиране на персонал, за да се откроите сред останалите кандидати (които често са доста). Всъщност някои от кандидатите са подходящи за по-оригинални, творчески автобиографии. Но къде е границата между наистина оригинално мотивационно писмо и глупаво перчене?

Фото: stock.xchng

Няма еднозначен отговор на този въпрос, но ние ще ви кажем следното: оригиналността е добра, когато е в определени рамки или на правилното място. Оригиналните мотивационни писма и автобиографии са подходящи, когато фирмата и хората, работещи в нея, са необичайни и затова се търсят подобни нови служители.

С какво кандидат за работа може да направи своето мотивационно писмо "оригинално"? Помислете за някои от най-често срещаните случаи.

Необичайният формат на файла

Това е подходящо за, например, дизайнер или ИТ специалист.

Но в този случай е необходимо да се вземе под внимание (попитайте предварително) дали получателят ще може да отвори такова мотивационно писмо? Също така, файлът никога не трябва да бъде твърде "тежък".

Необичайна форма на автобиография или мотивационно писмо

Имаме предвид цялата структурата на документа, стил на поднасяне на информацията, шрифтове, изображения и др.

Най-добре е да се придържате към стандарта. За някои по-творчески професии по-разчупеното представяне на информация може да бъде допуснато, но все пак с едно ограничение: HR-мениджърът или потенциалния работодател също трябва да бъде "напреднал" като вас.

Много оригинална снимка в автобиографията

Например, една снимка на кандидата за работа в пиратски костюм в някои много редки случаи може да бъде подходяща за мотивационно писмо на артист или аниматор, но не ви препоръчваме да използвате такава „оригиналност”, ако работодателят изрично не изисква това от кандидатите за работа.

Като цяло, използването на хумор в мотивационните писма е доста рискова идея.

Някои HR-мениджъри събират такива "необичайни" автобиографии: за да имат възможност някой път да се забавляват с колеги. Ако не искате да попълните със своето мотивационно писмо тази "колекция", бъдете внимателни.

Какво да направите за да избегнете прекалената оригиналност?

Прегледайте примерните мотивационни писма. Ако вашето мотивационно писмо е направено в рамките на такъв "шаблон", в 99 на сто от случаите няма да сгрешите. Но, ако просто копирате всички примери, които намерите в интернет, вашето мотивационно писмо не само че няма да бъде оригинално, а банално и приличащо на стотици подобни писма. Използвайте примерите само като модел за представяне на информацията.

Общо казано, много е важно да съберете необходимата информация за работодателя и да прецените какво е допустимо и какво не за служителите на фирмата. И тогава, в зависимост от получената информация, да добавите някакъв елемент на оригиналност в своите документи за кандидатстване.

Успех!

Прочетено: 4,471 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 04.12.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!