Text: -A A +A

Традиционно се смята, че не е добра идея по време на събеседване за работа да подчертавате, че сте майка. Но фактът, че за жените материнството е най-важният приоритет, не означава, че те не могат да бъдат много добри професионалисти в своята работа. Дори нещо повече – майките имат уникални качества, които ги правят изключително компетентни работници.

Фото: GSCSNJ, Flickr

Традиционно се смята, че не е добра идея по време на събеседване за работа да подчертавате, че сте майка. Но фактът, че за жените материнството е най-важният приоритет, не означава, че те не могат да бъдат много добри професионалисти в своята работа. Дори нещо повече – майките имат уникални качества, които ги правят изключително добри работници.

Не бива „да наказваме” майките, като подценяваме техните възможности и способности в професионалните области. Ако помислим, ще открием, че жените, които се грижат за децата си, могат да имат само едно слабо място в работата си – понякога им се налага да вземат болнични за децата си или да имат понякога възможност да си тръгват от работа.

В същото време професионалните предимства на майките са значително повече:

1. Майката е многофункционален майстор

Мислите ли, че е лесно едновременно да завързваш обувката, да сипваш мляко в чашата и да водиш делови разговор по телефона? Това е топ умение, което могат да изпълняват само майките. Само те могат да вършат едновременно няколко сложни задачи, изискващи внимание и действия.

Мислите ли, че бизнес задачите са по-сложни от многофункционалните задължения, които всяка жена с деца върши нонстоп всеки ден? Повечето майки изобщо не се замислят, дали е възможно едновременно да се изпращат оферти, да се говори по телефона и да се подреждат документи в папките. Те просто го правят.

2. Майките не забравят

Кой е човекът, който помни, че следващият вторник е рожден ден на сестрата на свекървата, в сряда по-голямото дете ще ходи на профилактичен преглед при лекар, а по-малкото дете трябва да направи есе по български и да не забравя да пие лекарството два пъти на ден? Кой знае къде вкъщи са ключовете за колата, гаранционните карти за телевизора и какъв е имейлът на сестрата на съпруга? Отговорът, мисля, е ясен.

Помислете, кои са най-отговорните служители във вашата работа – хората, които не забравят почти нищо?

3. Майките са организирани

Голяма заблуда е да се смята, че жените по начало не са предразположени да спазват ред и да бъдат организирани. Това може да важи за някои представителки на прекрасния пол, които се намират в най-невинната си възраст и още нямат опит във възпитаването на деца и воденето на домакинство.

Всяка майка има собствена супер система за организация, която й позволява всяка сутрин да изпраща децата си в детската градина или на училище и при това да не забравя, че обувките трябва да са сухи, якето закърпено, чантата на всяко дете да съдържа всичко необходимо за деня, включително тетрадките с домашна работа и копие на 25-та страница на учебника по история за напреднали.

Сигурно имате представа какво ще представлява бюро на ученик, ако няма човек, който да организира подреждането на всичките тези купчини хартия и да провежда редовното изчистване на излишната бумащина. А детските дрехи? Без да има добра система за подреждането им, те имат способността да се разплъзват из цялата къща.

С други думи, всяка майка се научава да бъде свръх организирана и това й качество не може да се подценява във всяка работа.

4. Майките са уравновесени

Майките са принудени да се научат да бъдат спокойни и уравновесени. В противен случай не би било възможно те да вършат някаква полезна работа в присъствието на деца, които непрекъснато нещо питат, викат и се опитват да направят поразия.

Какво може да направи човека по-търпелив от всекидневното правене на домашни със своите деца? А какви усилия на волята и какво спокойствие ви трябва, за да научите малко дете само да си слага чорапите?

Ако мислите, че всичките тези умения за уравновесеност, спокойствие и търпение не се пренасят в работата, вие грешите.

Само майката може десет пъти търпеливо да променя съдържанието на някой договор и подробно да обяснява на някой клиент, защо някой продукт не може да бъде боядисан в зелено, а дръжките към пералнята не са предвидени от производителя.

5. Майките са способни да се адаптират

Някой някога да е размазвал сладоледа във вашето сако пет минути, след като сте тръгнали за работа, но сте пристигнали на работното си място без закъснение? Майките разбират за какво иде реч.

Майките се оказват в сложни ситуации всеки ден, защото любимите им дечица не им дават да се отпускат. Майките се научават да се адаптират. Адаптацията е необходимото умение за всяка майка, защото тя трябва да може да се грижи за децата си във всяка ситуация.

Това умение е едно от свръх важните за всеки професионалист. Само добре адаптиращ се човек може бързо да организира работата си, когато, например, се променят изискванията на клиента към крайния продукт. Умението да се адаптира позволява на човека бързо да преминава към нови условия на работа и нови изисквания към труда си.

Работодатели, трябват ли ви многофункционални, точни, организирани, уравновесени и адаптивни работници? Търсете майките!

Успех!

Прочетено: 1,887 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 17.11.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Лъчезар Василев крои убедителни измами. Ще се опита да се свърже с вас и да Ви измами да станете титуляр на фирма.


Лъчезар най-вероятно ще Ви се обаси от този номер - 0896806640. Не му се доверявайте, той постъва доста нагло...


Лъчезар е нагъл, настоятелен и се опитва да заблуди възрастни хора, за да спечели доверието им и да ги вкара в беда.


Добави коментар