Text: -A A +A

Психолозите смятат, че за да поддържаме интересът към живота и да имаме стимул да се развиваме, трябва да сменяме работа си веднъж на пет години. Дори тези хора, които не спазват тази препоръка, няколко пъти в живота си сменят заниманието си и всеки път се сблъскват с въпроса Как да не направя грешки при търсенето на работа?

Фото: stock.xchng

Най-точно на този въпрос могат да отговорят най-добрите специалисти в областта на набирането на персонал. По-долу посочваме два погледа върху проблема от американските специалисти в областта на човешките ресурси. Единият списък с десет грешки е съставен от известна консултантска организация, другият - от голяма посредническа фирма.

Американската асоциация на консултанти в областта на заетостта (National Employment Counseling Association) посочва най-често срещаните грешки, които правят търсещите работа:

1. Лошо направените автобиография и мотивационно писмо

Тези няколко „лисчета” хартия позволяват да се създаде първоначалното впечатление за Вас. Ако те не са на ниво – отиват в кошчето и с това търсенето Ви на работа в дадена фирма приключва.

2. Търсенето на работа само чрез обяви във вестниците

Това е най-малкоефективният начин да намерите работа. Истината е, че във вестниците стигат 10% от свободните работни места на трудовият пазар. Освен това, част от обявите са публикувани не с цел да се намери нов служител, а да се направи скрита реклама на фирмата („ако търсим нови служители – значи просперираме”), както и да се проучи заплащането и условията на труд при конкурентите (точно служителите на конкуриращите фирми най-много отговарят на обявите за работа) и т.н.

Някои от посредническите фирми понякога публикуват информация за „фалшиви” работни места с цел да покажат на конкурентните фирми, че са търсени от работодателите като посредници.

3. След като сте изпратили документите за кандидатстване в някоя фирма, сте сигурни, че ще Ви потърсят – ще се обадят по телефона, електронната поща или с писмо

Реално това става много рядко. В изключително рядки случаи можете да получите любезен отговор от фирмата, че те са възхитени от Вашите предимства, но са избрали друг кандидат за дадената работа. Най-добрият начин за действие е сами да се обадите по телефона в отдел „Човешките ресурси” на фирмата за да напомните, че сте един от най-мотивираните кандидати за работа. Близо 60% от положителните отговори при кандидатстване са получени в резултат на такива обаждания.

4. Търсенето на работа само чрез познати

Това е много опасен път. Вашите познати никога няма да Ви свършат работа така, както Ви се иска. Разбира се, че понякога те наистина могат да Ви помогнат, но да разчитате само на тяхната помощ е глупаво.

5. След интервюто не сте се поинтересували с кого да се свържите за да разберете за резултата

Това е много голяма грешка. Не трябва да се удовлетворявате от отговора от рода на „благодарим, ще Ви се обадим”. Питайте на кого Вие самите можете да се обадите за да разберете резултата от кандидатстването Ви за работа.

6. След интервюто не можете да се свържете с мениджъра „Човешките ресурси” и най-накрая се отказвате, защото мислите, че не сте минали конкурса

Не се отказвайте, а се обадете на ръководителя на отдела или филиала, където кандидатствате за работа и му напомнете за своята кандидатура.

Прочетено: 24,219 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 14.01.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!