Text: -A A +A

Понякога търсенето на работа се превръща в дълъг процес. Вие започвате все повече да се обезсърчавате и да се притеснявате за това, как ще обяснявате на потенциалните си работодатели голямото прекъсване в трудовия си стаж?

Фото: Flickr

Колко време хората си търсят работа? Истината е, че при всеки е различно. Има специалисти, които си намират подходящо работно място след една седмица, а има и такива, които няколко дълги седмици, дори и месеци изпращат автобиографиите си на десетки работодатели без да имат и най-малък успех. Със всеки изминат месец ситуацията се влошава, а всеки пореден специалист „Човешките ресурси” започва да обръща по-голямо внимание върху „празнината” в трудовата Ви книжка. Наистина, има логика нещо да не е наред с кандидата, щом толкова дълго време не може да си намери работа.

Не е приятно да осъзнаеш, че влизаш в групата на дълготрайно безработните. Да видим, какво може да се направи в този случай.

Разбира се, че най-привлекателния кандидат за всяка работа е този, който в момента работи и си търси нова работа. Смята се, че само топ-мениджърите могат да си позволят дълго време да не работят, избирайки или кандидатствайки само за най-високите позиции. В случая се взима под внимание факта, че събеседванията за топ-мениджърите обикновено минават в няколко етапа, които често се проточват няколко месеца.

Кандидатите за експертните длъжности от средно ниво, най-често си намират работа в рамките от 3 седмици до 3 месеца. Този срок може да нараства или намалява в зависимост от специалността и опита на кандидата, възрастта и местоживеенето му. Но със сигурност, на потенциалният работодател ще му направи впечатление фактът, че кандидатът си търси (и не намира) работа повече от 5-6 месеца.

Как бихте могли да съкратите процесът на търсенето? Най-напред се опитайте да разберете, какво точно прави Вашите усилия без резултатни. Какви са възможните причини?

Не си търсите работа достатъчно активното и отговорно

Както вече сме писали – търсенето на работа също е работа. Тук можем да отбележим няколко неща, на които трябва да обръщате внимание:

  • Осъзнайте, че не сте в отпуска. Спазвайте режим, ставайте навреме и отделяйте всеки ден няколко часа, през които ще преглеждате обявите за работа, ще пишете и пращате документи за кандидатстване и ще ходите на интервюта. Използвайте времето си по начина, по който бихте го използвали на всяка друга работа.
  • Използвайте всички налични ресурси за търсене на работа – обяви, посредническите фирми, лични връзки и др.
  • Следете положението на пазара на труда във Вашия отрасъл. Има вероятност да намерите информация за ново предприятие или фирма или за тези, които ще се разрастват. Изпратете документи на тези потенциални работодатели – кой знае, може би те започват да си търсят нови служители?
Прочетено: 8,379 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 05.09.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!