Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Стратегия за търсене на работа

Как да си намерите работа, ако сте надхвърлили 45-50 годишна възраст, но както и преди сте пълни със сила и енергия и искате да имате активен живот? Какви са Вашите шансове да се реализирате на тази възраст? Защо работодателите предпочитат по-младите хора?

Фото: stock.xchng

Повечето хора смятат, че след 40-45 години за тях започва «нов живот»: децата са пораснали, задълженията към семейството са намаляли, появява се възможност да отделят повече време за себе си и да работят с удоволствие. Областта на трудовите дейности вече е определена и е натрупан голям жизнен и трудов опит.

Работодателите, обаче, могат да имат друг поглед върху нещата и да уволняват служители в по-напреднала възраст, предпочитайки да наемат млади специалисти. Понякога дори се случва, когато на специалистите от отдел «Човешки ресурси» направо се възлага задача да сформират млад екип. Вероятността при кандидатстване за работа в такава фирма да наемат кандидат в по-напреднала възраст е нулева. Но, в същото време, в тези фирми често хората на възраст продължават да заемат ръководни длъжности, докато връстниците им на по-ниски нива в йерархията биват съкратени или изпратени за пенсия. Какво да правите, ако това се случи на Вас?

Преди всичко, трябва правилно да си подготвите документи за кандидатстване за нова работа. Трябва да заинтересувате потенциалният работодател до такава степен, че той да не вземе предвид Вашата възраст. Добре е, да не посочвате в мотивационното си писмо и автобиографията си целият си опит на работа, най вече, ако сте сменили доста работни места през трудовия си живот. Посочете само тези, които имат пряко отношение към длъжността, за която кандидатствате.

Ако четете тази статия, значи със сигурност ползвате интернет. Посетете различни форуми и сайтове, които имат отношение към търсенето на работа. Там ще можете да общувате с хора, които имат подобен на Вашият проблем, да получите съвет и дори да си намерите нов работодател.

Също така, никога не е късно да опресните знанията си по чужд език, който някога сте учили. Има голям избор на курсове, а в интернет можете да намерите и безплатни уроци.

Ако професията Ви, предполага владеене на компютър, определете дали има програми и умения, които би било добре да научите. Тук също могат да Ви помогнат курсовете, а и по-младите Ви роднини и приятели.

Компютърните умения сега са необходими за много длъжности, а владеенето на чужд език в една или друга степен, ще даде допълнителна ценност на Вашата кандидатура.

Разбира се, че всеки случай е индивидуален и възможностите за развитие на кариерата зависят от квалификацията, специалността и нивото на заплащане, за което претендирате. Каква точно работа, която няма стриктни изисквания за възраст, може да бъде подходяща за човек с голям опит? Това са, например, възпитатели, детогледачки, администратори, секретари, консултанти, служители на телефон, търговски представители и др. Бъдете готови с това, че в обявите за работа ще бъде посочена по-ниската възраст от тази, която реално се изисква за кандидата. Можете да се пробвате да кандидатствате за обяви с ограничение за възраст с 5-10 години по-ниска от Вашата. Ако успешно преминете интервюто за работа, работодателят може да не вземе предвид Вашата възраст.

Ако имате опит в ръководната дейност или административната работа, обърнете внимание, че има доста длъжности, където изискванията за възраст са много различни за различните фирми. Например, в едните случаи търсят администратор на възраст до 25 години, а в други – напротив – на възраст над 40-45 години.

Предлагайки своята кандидатура на работодателя, трябва основно да наблягате върху притежаваните от Вас умения, които сте получили на предишната си работа и върху личните си качества, които сте придобили с възрастта: настойчивост, дисциплинираност, неконфликтност, задължителност, предсказуемост и т.н.

Още една възможност, която трябва да разгледате, са фирмите и организациите, които не предлагат високо заплащане и затова изпитват недостиг на персонал, както и фирмите, където ръководните длъжности се заемат основно от хора на Вашата възраст – в такива фирми е по-голяма вероятността да имат по-лоялно отношение към възрастта на своите служители.

Успех!

Четете още в Кариера: Стратегия за търсене на работа
Прочетено: 8,372 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 04.09.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!