Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Стратегия за търсене на работа

От доста време се опитвам да си намеря работа по специалността си, но такава все не успявам да намеря. Използвам всички начини за търсене, повече обаче предпочитам да търся от сайтовете за работа, рядко обаче се случва някой работодател да прояви интерес към мен и да ме покани на интервю след което повече нито ми се обаждат че съм одобрена, нито че не съм. Къде бъркам?

Фото: stock.xchng

От доста време се опитвам да си намеря работа по специалността си (финанси), но такава все не успявам да намеря. Използвам всички начини за търсене, повече обаче предпочитам да търся от сайтовете за работа, рядко обаче се случва някой работодател да прояви интерес към мен и да ме покани на интервю след което повече нито ми се обаждат че съм одобрена, нито че не съм. Къде бъркам?

Автобиографията и мотивационните си писма ги правя по образците дадени в karierist.com и все пак не знам защо така се получава....

Татяна А.


Уважаема Татяна,

Смятаме, че дотук никъде не бъркате, но не правите всичко, което можете.

Първият ни съвет е да не се обезсърчавате. Преди време се запознахме с резултатите от едно изследване, проведено в САЩ. Един от изводите от това проучване беше, че средностатистическия американски безработен с образование изпраща своите документи средно на 70 (!) работодатели, преди да си намери работа. Повярвайте, че в Европа нещата стоят по същият начин.

Колко автобиографии сте изпратили до сега?

Добър индикатор е, че все пак Ви канят на интервю. Това значи, че сте подготвили добре документите си, а и квалификацията Ви сигурно е на достатъчно привлекателно за потенциалните работодатели ниво.

Но, търсенето на работа е комплексен процес, той не включва само подготвянето и изпращането на автобиографиите и мотивационните писма. Съветите ни ще Ви изненадат, защото това, което ще Ви препоръчаме Вие вече знаете. Сега трябва само да приложите наученото на практика:

  • Подготвяйте се по-добре към интервюта, на които сте поканена. Сама се интересувайте кога и как ще разберете за резултата. Не чакайте работодателя – той в случая е пасивната страна.
  • Използвайте всичките възможности да получите информация за свободните работни места – вестници, познати и др.;
  • Използвайте свободното си време за да научавате нови неща в професията си. Имате достъп до Интернет, следователно имате достъп до много информация. Това ще Ви позволи не само да подобрите знанията си, а и да имате възможност да посочите в мотивационното си писмо, че владеете и познавате нещо ново и специфично в професията си.
  • Потърсете помощ от специалист. Регистрирана ли сте в бюрото по труда? Ако не – ще се изненадате от възможностите, които то предлага. Можете да ползвате и услугите на някоя посредническа фирма. Не бихме могли да Ви препоръчаме някоя, за да не правя реклама. Има достатъчно посреднически фирми с добри специалисти. Те могат да Ви консултират и да Ви препоръчат план за действие според конкретните Ви възможности и изисквания (с които не сме запознати).
  • Ако сте от малък град или село, можете да помислите да се преместите в друго населено място или да пътувате до новата си работа.

Татяна, ние не познавам човек, който да си е търсил упорито работа и да не я е намерил! Просто не трябва да се отказвате.

Успех!

Четете още в Кариера: Стратегия за търсене на работа
Прочетено: 7,709 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 23.11.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!