Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Стратегия за търсене на работа

Хубавите работи не стават бързо! Търсещите работа от опит знаят, че търсенето на работа е дълъг процес. Трябва да се запасите с търпение и издръжливост. И все пак, защо след цялото това обикаляне по работодатели, подаване на документи и събеседвания, Вие още не сте се сдобили с мечтаната хубава работа?

Фото: stock.xchng

Първо, разберете психологията на работодателя. По-точно – тази на лицето, което непосредствено се занимава с наемането на нов персонал (не винаги работодателят сам провежда интервюта и разглежда купчините с молби от кандидатите за работа).

Тук има няколко основни момента, подчинени на едно основно изискване – работодателят иска да наеме на работа човек, който наистина ще му върши работа. Не го интересуват нито Вашето образование, нито теоритичните Ви познания за състоянието на американската икономика, нито факта, че знаете повече от него как да управлявате собствен бизнес. Той се интересува само и само от това, как със своята работа Вие ще допринесете за подобряването на дейността на цялата фирмата и съответно, колко пари (или други преференции) ще му спечелите.

Затова, целият процес на търсенето на работа трябва да отговаря на няколко основни неща:

1. Трябват ли всичките тези молби-автобиографии-мотивационни писма?

Да. Работодателят иска да бъде сигурен, че не сте случайна личност. В повечето случаи Вие не кандидатствате за работа във фирмата на свой близък или приятел. Самият факт, че сте си направили труда да подготвите всичките тези хартийки, покачва реномето Ви като човек, заинтересован от тази работа. Документите, които подготвяте, трябва да показват нееднозначно, че имате познания, образование и опит за работа точно в тази фирма, в която кандидатствате.

2. Интервю за работа – как да оживеем?

Практика – това е разковничето. Има един чудесен начин да се научите да се представяте добре на интервюта. Просто трябва да минавате колкото може повече всякакви интервюта за работа! Най-вече такива, които са за работа, която не Ви интересува. На такова събеседване няма да Ви е страх, че няма да Ви вземат на работа – тя не Ви интересува, но ще имате прекрасна възможност да “потренирате” всичките “хитринки”, които помагат за добро представяне.

Вярно е, че по този начин отнемате от времето на заети хора, но в края на крайщата, основната Ви цел е да си намерите работа, а не да спестявате времето на хората, които получават заплата, за да говорят с кандидат-работниците. Мислете за себе си!

Четете още в Кариера: Стратегия за търсене на работа
Прочетено: 7,965 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 15.07.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!