Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Стратегия за търсене на работа

Намирането на работа след 40-годишната възраст? Въпросът е сложен. На тази възраст повечето хора почват да се замислят за постиженията си, да изпадат в криза и да мислят за своята непотребност. Положението се задълбочава от модерните напоследък младежки екипи, където дори 30-годишен човек се чувства, като безнадежно възрастен.

Фото: stock.xchng

Какво е търсенето на пазара на труда? Най-вече се търсят служителите на възраст до 35 години, с висше образование (или с две-три магистратури), владеещи перфектно английски или няколко езика. Какво да прави човек, който отдавно е надхвърлил посочената възраст, а в момента е безработен и трябва да се реализира на всяка цена? Каква стратегия и тактика да изберете?

Обяви за работа

Сигурно много добре знаете къде да намерите обяви със свободните работни места. Все пак, смятаме този момент за много важен и ще Ви напомним -преглеждайте обявите редовно!

Работа за специалисти на Вашата възраст не се предлага често. Дори работодателите, които не посочват възрастта на кандидатите в самата обява, предпочитат да наемат по-млад служител. Това е посочено непряко, например “динамично развиваща се фирма предлага работа в млад екип от професионалисти ...” С други думи, при толкова голямо предлагане на свободната работна сила, работодателите търсят квалифицирани и опитни млади хора. Опита и младостта, по принцип, не са съвместими неща, но при тази безработица нищо невъзможно няма.

Какво да чакате от новата си работа?

Трябва да имате готовност, че най-вероятно, новата Ви работа ще Ви предложи една от най-низките позиции в иерархията на фирмата. Това значи, че ще се наложи да минете труден процес на адаптация в новата среда. Много ръководители над Вас, както и повечето колеги най-вероятно ще са по-млади от Вас. Никой няма да се интересува Вашият опит, знанията и квалификацията.

Ако имате възможност да не се подлагате на това, а да си стоите на старото работно място – добре е. Но изборът на винаги зависи от нас.

Ако сте останали без работа, нямате избор – трябва да започвате от самото начало. Но това не значи, че сте изхвърлени от живота! Може би това е първата стъпка към един нов по-добър професионален живот.

40 години – това е граница, когато “нито е рано, нито е късно”. На тази възраст можете да се обърнете и да оцените професионалният си път, да се оцените като професионалист. Вие вече притежавате опит, квалификация и знаете какво да искате. Можете обективно да прицените, какво не сте постигнали и никога няма а постигнете, а къде нямате равни на себе си нито сред младите, нито сред “старите”. Всичко това сте постигнали с цената на много труд, сили и време.

Наистина е трудно да се промените и пак да се озовете на долното стъпало. В същото време, на тази възраст още имате добри перспективи и много години трудов живот. Ако успеете да запазите инициативата и социалната си активност, да не губите кураж, то имате много добри шансове за нова кариера.

От къде да започнете?

Най-напред трябва да се определите – “накъде да поемете”. Съществуват много варианти. Например:

  • да започнете собствен бизнес;
  • да търсите работа във фирмите, работещи в същият отрасъл;
  • да промените изцяло професията или отрасъла.

Още не сте се определили? Тогава се питайте за следното:

1. Какви собствени възможности и способности бих искал да реализирам во втората половина от своят професионален живот?

2. Какво наистина е важно за мен, какви са приоритетите ми в живота?

3. Какви предимства пред другите наистина притежавам?

4. Нямам ли някакво определено желание, например да си сменя професията с друга, да започна работа във фирма в съвсем друг отрасъл?

5. Какви конкретни стъпки трябва да предприемам след като съм отговорил на горните четири въпроса?

Отговорете на въпросите и ще придобиете стабилност в желанията си, а от там и в конкретните действия, които трябва да предприемете.

Между другото, специалистите в европейските фирми за управление на човешките ресурси отбелязват, че “младежката” вълна на персонала постепенно се смалява. Все повече ръководители на фирми стигат до извода, че за да функционира успешно една фирма, персоналът трябва да бъде на различна възраст. По-възрастните специалисти правят “гръбнака” на екипа, защото притежават навици за работа в колектив, корпоративна култура и прилагат добри норми на междуличностни отношения.

Четете още в Кариера: Стратегия за търсене на работа
Прочетено: 10,519 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 25.07.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!