Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Стратегия за търсене на работа

Търсенето на работа - също е работа и упоритостта ни е първата стъпка към успеха!


Искам да напиша вазможно най-доброто мотивационно писмо за работа. Ще го изпратя по ел. поща. Работата е в Kaufland – гр. Ямбол. На 44 години съм и се опасявам, че това ще е първата причина по която ще “пропуснат” мотивационното ми писмо и автобиографията. В момента работя в ТПБП-Ямбол, с. *******, пощальон-на 4 часа, с много ниска заплата. На постоянен трудов договор съм, от 7 години, но заплатата ми е абсолютно недостатачна и ниска. Затова искам да си намеря по-заплатена работа. Моля помогнете ми със съвет за мотивационното писмо!

С уважение, Светлана С.
(някои от личните данни не са публикувани предвид поверителността на информацията)


Уважаема Светлана,

Приятно е да видим толкова мотивиран човек. Търсенето на работа – също е работа и упоритостта ни е първата стъпка към успеха!

Мотивационното писмо и автобиографията на кандидата за работа наистина са много важни. Начинът по който изглеждат и съдържанието им са в основата на избора на специалиста “човешки ресурси” за по-нататъшното им разглеждане или отхвърляне на Вашата кандидатура още на първият етап. Човекът, който извършва първоначалният подбор на документи, преглежда десетки мотивационни писма на ден. Той също се изморява (това е човешко) и към края на работното време работи механично, отбелязвайки в текста само “ключови” моменти. Точно върху тях трябва да наблегнете в мотивационното си писмо.

Бихме искали да сте наясно, че дори перфектното мотивационно писмо не гарантира 100% успех. Повечето фирми, в това число вероятно и “Кауфланд”, имат вътрешна политика за набирането на персонал. Със сигурност има някакви предпочитания, за които кандидатите за работа не знаят (това позволява да се намерят служители, които наистина притежават търсените характеристики, без да ги изпъкват преднамерено при кандидатстването). Ако политиката на фирмата е, например, да се наема персонал до 35-годишна възраст, няма да имате шансове, дори да сте «перфектна» по отношение на всичките посочени от работодателя изисквания.

В случая Вашите предимства (опит, мотивация и т.н.) се явяват и Вашите «слаби» страни. Конкретно за мотивационното Ви писмо бихме могли да Ви препоръчаме следното:

1. Снимката, която ще прилагате към документите си, трябва да бъде наистина добра. Направете си нова снимка, а не пращайте тази от преди 10 години. За снимката облечете костюм (в неутрален цвят, да не бъде черен или шарен). Ако нямате такъв – вземете си на заем. Няма значение за каква длъжност кандидатствате – костюмът, или поне светла блуза, си остават универсално облекло за официални снимки. Направете си прическа при фризьор (отървете се от белите коси, ако имате такива). Когато се снимате, помислете за нещо приятно за да имате “приятен” израз на лицето. Трябва да имате спретнат, професионален вид, но не и натруфен.

2. Всичките Ви документи също трябва да имат “професионален” вид – да са написани, съгласно посочените от нас по-рано изисквания.

3. В съдържанието изпъкнете предимствата си, които са от полза за работодателя:

  • например, че можете да работите при голямо физическо и психическо натоварване (работата в пощата го предполага), посочете конкретен пример, когато сте работили така и колко успешно сте се справили;
  • ако в работата си Ви се е налагало да носите материална отговорност – посочете каква и как сте се справяли;
  • посочете, че добре работите в екип (добре е, ако имате някакви конкретни примери);
  • от значение е за кандидат на Вашата възраст, способността да научава нови неща. Посочете, че имате готовност да научавате нови неща в своята работа.

4. Не посочвайте като мотив за търсене на нова работа ниското заплащане на сегашното Ви работно място. За това ще можете да говорите на интервюто.

5. Някои специалисти в областта на кариерата препоръчват да “спестите” информацията за възраста си в документите за кандидатстване за работа. Аз бих препоръчала все пак да посочите своята възраст в края на автобиографията. По този начин ще избегнете по-нататъшните разочарования, ако политиката на фирмата наистина е насочена към наемането на млад персонал.

И накрая бихме искали да Ви кажем следното “Чудесата наистина стават – най-вече като резултат от нашите усилия!” Не се отказвайте. Има и други работни места, за които можете успешно да кандидатствате.

Пожелавамe Ви успешно кандидатстване!

Четете още в Кариера: Стратегия за търсене на работа
Прочетено: 9,026 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 10.09.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!