Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Стратегия за търсене на работа

Отдавна са минали хубавите години, когато всеки дипломиран специалист автоматично е получавал и работно място. Сега, всеки сам, трябва да си намери мястото под слънцето и от там да започне да изгражда кариерата си.

Фото: stock.xchng

Един от проблемите, с които се сблъскват младите специалисти, които си търсят работа за първи път, е липсата на практически опит. Нима, напразно са похарчени години и пари за образование и сега дипломираният специалист, трябва да приеме всяка работа, която успее да намери? Мислим, че нещата не са толкова зле. Да видим, как можете по-бързо да си намерите работа, веднага след дипломирането си.

Преди да започнете работа

Преди години абитуриентите са си избирали бъдеща специалност, опирайки се основно на собствените си интереси и наклонности. Сега един от основните критерии за избор на специалност е заплатата, която получават специалистите от определен профил. Затова на трудовия пазар всяка година се бълват стотици непотърсени от работодателите мениджъри, счетоводители, юристи и т.н.т. Всяка година пазарът се попълва с нови специалисти, докато тези, които са се сдобили със своята диплома преди една-две-три години все още не успяват да започнат кариера по своята специалност, защото работодателите предпочитат да наемат по-опитните специалисти.

Затова, ние смятаме, че един от най-добрите начини млад специалист да успее да се конкурира в пренаситеният трудов пазар, е той да се специализира. Нямаме предвид, че трябва да се получава второ образование или веднага да се минава, някаква допълнителна квалификация. Говорим, за някакво конкретно направление в рамките на Вашата дейност, което да изберете и върху което да работите. След време, ще можете да станете търсен професионалист и с лекота да печелите пред своите конкуренти. Тогава, ще можете да претендирате за по-високо заплащане, защото ще имате по-висока ценност в очите на работодателите. Но, това ще се случи след време, а сега ще се наложи да работите за своето бъдеще, дори и да се наложи да получавате по-ниско заплащане.

С други думи, в ситуацията, когато имате избор да работите на нископлатена, но перспективна длъжност в своята професия (и отговаряща на избраното от Вас направление) или да започнете работа като сервитьор с двойно заплащане, по-добре е да изберете първото. Това, ще Ви позволи да започнете своята кариера, да придобиете опит и знания, необходими за по-нататъшното Ви предвижване.

Още по време на следването

Най-разумното за всеки студент е да започне да придобива професионални навици, още по време на следването си. Разбира се, програмата на висшите учебни заведения включва и практически занятия и стажове, целящи точно това – дипломираният специалист да приключи обучението си не само като теоретик, но и като специалист, притежаващ определени практически знания. Но, рядко получените по време на обучението практически знания, наистина могат да помогнат на младия специалист веднага да се справя със задълженията си в реална фирма. По време на работата, се налага, всичко да се научава отново, точно затова работодателите предпочитат да наемат хора с опит, за да не отделят прекалено много време и пари за обучението на нов служител.

Затова, още докато сте студент, трябва да определите, по какъв начин ще си вадите прехраната след обучението си. Изберете си конкретния отрасъл и направление и започнете да задълбочавате познанията си в тази насока. Трябва да четете допълнителна литература и, най-важното, да се опитате да получите достъп до работата на професионалистите в дадената област. В случаят дори не става дума за реален стаж срещу заплащане, а за възможността да поработите, като неплатен стажант. Доста фирми не биха се отказали да приемат някой студент срещу символично заплащане или без заплащане – на неквалифицирана или помощна работа. За Вас, най-важното е, да се учите от колегите си, а после ще можете да си търсите платен стаж или работа, дори и при същият работодател.

Започнете от малкото

Какво да правите, ако вече сте се дипломирали, но по време на следването си сте минали само задължителните кратки стажове и на практика, нямате никакъв опит? Започнете от това, че сте определили, с какво бихте искали да се занимавате. Започнете да изучавате необходимата литература, потърсете фирми, които се занимават с дейности, подходящи за Вашата кариера. Тази информация можете да си набавите в Интернет. Разпитайте своите познати. Изпратете писма до работодатели, които работят във Вашата област, но в момента не си търсят персонал, с молба да Ви вземат на работа като стажант или като помощен служител.

Четете още в Кариера: Стратегия за търсене на работа
Прочетено: 8,246 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 18.08.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!