Text: -A A +A

90 на сто от фирмите търсят сътрудници чрез интернет, 80 на сто гледат онлайн поведението на кандидата за работа, преди да го наемат на работа.

Фото: stock.xchng

Ако четете тази статия, значи добре се ориентирате в интернет и можете да се възползвате от нашите полезни съвети и да намерите следващата си работа с помощта на активността си в мрежата.

Ако не сте от късметлиите, които имат мечтана работа, започвайте да изграждате своят имидж в мрежата още сега. Изследванията показват, че работодателите и „търсачите на персонал” с всяка година все по-внимателно следят поведението в интернет на кандидатите за работа. Mashable дава пет полезни съвета за това, как да придобиете добър имидж в очите на работодателите чрез активността си в социалните мрежи. Ако имате други успешни начини, можете да ги споделите в коментарите.

1. Поддържайте профилите си чисти

Бъдете разумни и не се правете на идиот в интернет. Съветът е известен на всички, но потокът от простотиите не спира.

В телевизията има златно правило: ако се съмняваш, мисли, че микрофонът е включен. В интернет правилото е същото: всякакви просташки постове и коментари в Twitter, Facebook или в други социални мрежи се запазват завинаги и рано или късно те ще изплуват и ще ви преследват. Ако изгубите работата си заради своите съобщения в интернет, точно те после ще ви пречат да намерите нова работа.

2 ... но показвайте поне част от себе си

Също не е много добре да бъдете прекалено потайни. Не е добра идея да публикувате навсякъде снимки от ергенските си партита, но не бива да отивате в другата крайност и напълно да се криете в интернет.

Работодателите търсят общителни, отворени хора, които са запознати с интернет технологиите. Бизнесът търси хора, които се открояват на фона на тълпата. Ако в профила си само дублирате данните от стандартното си мотивационно писмо и автобиографията си, работодателят няма да научи за вас нищо ново. Покажете, че сте стабилни, професионални и неповторими.

3. Разпрострете се навсякъде

Когато присъствате във всички „точни” места, шансовете ви за успех нарастват значително. Профилите в Twitter и Facebook са само „задължителен минимум”. Добре е да присъствате и в Google+, LinkedIn (Професионалния профил в Портал Кариерист също е добър начин да бъдете по-достъпни за потенциалните работодатели).

С други думи, добавяйте своето име в максимално възможен брой източници.

4. Адресирайте съобщенията

Когато работодателят търси името ви чрез Google, уверете се, че първата информация, която той ще открие, ще бъде предоставена от вас.

Направете сайт за себе си, където домейнът е вашето име. Например, Ерик Ромер е направил блог, посветен на желанието си да работи в любима фирма. Той бе нает на работа още на следващия ден.

5. Бъдете по-близки с фирмата, в която искате да работите

Смело пишете за желаната от вас фирма в своите постове и профили. Абонирайте се за Twitter на фирмата, добавете я в „любими” във Facebook, проявявайте насочена активност в други социални мрежи. Само не бива да молите за „приятелство” ръководителите на фирмата, ако не се познавате лично. Но, можете да членувате в групи и съобщества, посветени на фирмата.

Не забравяйте, че социалните мрежи не само помагат да се покажете, но и да видите другите хора. Наблюдавайте, какво прави фирмата, каква корпоративна култура има, какви съобщения публикува. Всичко това ще ви бъде от полза, когато ще ви поканят на интервю за работа.

Успех!

Прочетено: 2,288 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 03.12.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!