Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Стратегия за търсене на работа

Умението да накарате работодателя, да Ви наеме на работа, за която не сте квалифицирани, е едно от най-важните умения на кариериста. Това умение позволява винаги да имате интересна работа.

Фото: stock.xchng

Наистина, когато цял живот работите нещо познато, рутината Ви завладява и нямате никакви стимули да се развивате, а и винаги ще работите скучна работа.

Да видим, какво можете да направите, за да имате шансове да Ви хареса работодателя, без да притежавате необходимите за работното място умения.

1. Направете проект, по-различен от тези, които сте свикнали да правите в своята професионална област

Не концентрирайте интересите си само в една професионална област. Със сигурност имате доста разнообразни интереси. Опитвайте се винаги да действате в две професионални направления. Например, работейки в банката, изучете някакви допълнителни счетоводни програмни продукти. Ако се занимавате с продажби, изучете маркетинга и рекламата. Дори ако сте обикновен продавач, имате големи възможности да се развивате. Например, можете да изучавате психология (ще имате доста възможности да „тренирате” наученото на практика).

Така, едното Ви професионално направление ще бъде действащо в момента, а другото, ще Ви позволи да придобиете знания и опит в по-различно направление. Това е професионалната Ви „резерва”.

2. Поемете отговорност за своето образование

Учете се винаги и навсякъде. Поемайте разнообразни знания и с времето ще изберете от тях тези, които наистина са Ви интересни. Можете да завършите курсове или самостоятелно да изучавате интересно професионално направление.

Въпреки факта, че работодателите на първоначалния етап обръщат внимание върху документите за образование на кандидатите (откъде другаде те, биха могли да придобият някаква представа за Вас?), на работа все пак се предпочитат да се наемат хората, които притежават реални познания и могат да ги прилагат на практика.

3. Бъдете убедителни

Фактът, че силно желаете някаква работа, няма да Ви помогне, ако не можете да обясните на работодателя, защо той трябва да наеме на работа неподходящ човек. Направете изпреварваща стъпка – подгответе такова мотивационно писмо, което ще го накара да погледне на Вас най-малко като на възможен кандидат за работа.

Основната цел на мотивационното Ви писмо, е да си „спечелите” лично интервю за работа. Опишете уменията си достатъчно добре, за да заинтересувате работодателя така, че да иска да Ви види лично.

Успех!

Четете още в Кариера: Стратегия за търсене на работа
Прочетено: 8,487 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 05.01.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!