Text: -A A +A

Прекарали сте доста време търсейки подходаща работа, изпратили сте много мотивационни писма за кандидатстване и сте минали много интервюта. Сега вече е настъпил момента, който толкова сте чакали - получили сте предложение за работа. Дори, може би, сте получили няколко предложения. Разбира се, че много се радвате, но трябва ли веднага да приемате работата, която Ви предлагат? От съгласието Ви може да зависи трудовия Ви живот през следващите няколко години.

Фото: stock.xchng

Върху какво трябва да обърнете вниманието си най-напред? Върху заплатата, здравословните условия на труд, работната среда, отпуската, работното време или нещо друго? Може би това, което трябва да забележите най-напред е корпоративната култура или възможностите да направите кариера? А помислили ли сте, как биха могли да се развиват Вашите отношения с началника и колегите?

Виждате, че съществуват много фактори, които трябва да отчетете, когато вземате решение. И не всички те могат да бъдат предварително записани в трудовия Ви договор. Можете да се опитате да договорите по-висока заплата или по-дълга отпуска, но има неща, които не зависят от Вас. Например, никой няма да промени корпоративната култура, за да бъде по-приятна за Вас и никой няма да премести началника Ви или колегите Ви, ако не можете да се разбирате с тях.

Ние сме различни. Понякога нещата, които са важни за единия от нас, са незначителни за другия. За някого най-важното в работата му е уважението на началниците, други над всичко слагат големината на заплатата, трети – искат да получават удовлетворение от работата си, четвърти – още нещо.

1. Оценяване на предложението за работа

Заплата

Дори, ако заплатата не е най-важното, което искате от работата си, не можете да отречете, че тя също е от значение. Вие имате нужда от определено количество пари, за да плащате сметките си. Повечето наемни работници също така искат да бъдат сигурни, че получават адекватно на труда им възнаграждение, не по-ниско от това, което плащат на други работници от същото ниво и квалификация.

Важно е да сте наясно, какво е в момента заплащането на труда във Вашият отрасъл. Отчетете, че кризата е повлияла върху нивото на заплащане в много сфери, но все пак, съществуват определени стандарти. Не забравяйте, че винаги има вероятност заплащането да Ви бъде повишено, ако фирмата, в която започвате работа, се стабилизира на пазара.

Работна среда

Всяка фирма и всеки офис имат специфична работна среда. В това понятие включваме обзавеждането на офиса, състоянието на работните места и други физически характеристики. Например, офисът може да бъде обзаведен с нови ергономични мебели, във всяка стая да има машина за вода, по стените да има картини, но стените да бъдат боядисани в дразнещо оранжево или рабтното Ви място да се намира точно до факса, който с тракане бълва съобщения на всеки десет секунди. Друг офис може да предлага по-семпла работна среда, но да има добро естествено осветление, а всеки работник да ползва персонално кошче и да има служебна чаша за кафе.

Запознайте се предварително с работното си място. Вие веднага ще можете да прецените, дали добре ще се чувствате, работейки в тази среда часове, дни и месеци наред.

Корпоративна култура

Под корпоративна култура разбираме набор от отношения, ценности и методи, които характеризират фирмата. Корпоративната култура трябва да бъде важен фактор, който да влияе върху решението Ви да започнете работа. Ако, например, живеете далече от офиса и не сте склонни да оставате след работно време, фирмата, която често практикува работа 1-2 часа след работно време, не е за Вас. Или, да кажем, фирмата «не е против» да се премълчават някои неща пред клиентите и, а Вашата философия е «винаги оставам честен», то вероятността да можете да работите при този работодател е много малка.

Помислете, дали ще се чувствате спокойно и комфортно, ако работите при този конкретен работодател.

Прочетено: 5,441 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 19.06.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!