Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Стратегия за търсене на работа

Наистина, можете да се радвате, ако са Ви предложили работа едновременно в няколко фирми. Няколко работодатели са забелязали Вашия потенциал и сега само от Вас зависи дали ще можете да го реализирате. Правилния избор на фирма, където да работите, може да бъде от основно значение, дали ще успеете да се реализирате като професионалист. Но, как да прецените и да направите верния избор?

Фото: stock.xchng

Служител или професионалист?

Сравнете, каква степен на свобода за действия предлагат работните места в двете фирми. Ако вече сте професионалист в своята област, изберете това място, където ще имате възможност да вземате решения.

За начинаещите е по-добре да предпочитат фирми, където има добре структурирани бизнес - процеси, длъжностни характеристики и ясни функции на ръководителите.

Пръв на село или последен в града?

Обърнете внимание върху степента на отговорност, предлагани от двете длъжности. Разпитайте по-подробно, какво точно ще се изисква от Вас на работното място. Избирайте това работно място, където ще можете да надхвърлите очакванията на ръковоството с 10%.

Имайте предвид, че ако ще бъдете доста по-добри от изискванията за длъжността, бързо ще загубите интерес към работата. В същото време, ако ще се захванете с нещо, което надхвърля Вашите възможности, доста време ще бъдете в редиците на «закъсващите».

Само няколко думи

Обърнете внимание върху имиджа на двете фирми. Не забравяйте, че част от този имидж ще се наложи да носите върху себе си. Какъвто и да е моралът на фирмата, в която ще работите, ще се наложи да го приемете и за себе си – иначе няма да можете да работите в този екип.

Запишете няколко думи, характеризиращи всяка една от фирмите и изберете тази, в описанието на коята ще намерите повече приятни за Вас неща, които бихте могли да отнесете и към себе си.

Кой Ви иска най-много?

Опитайте се да разберете, коя от фирмите е повече заинтересувана да работите при тях. Тук изборът Ви зависи от Вашите предпочитания.

Обикновенно във фирмите, където Ви чакат най-много, имат доста високи изисквания и ще искат доста бързо да навлезете в нещата. Ако сте готови да оправдаете тези изисквания – уточнете, какво точно ще се очаква от Вас и започвайте работа. Ако, обаче, търсите «просто работа», изберете тази фирма, където Ви казват «Давайте да опитаме».

Всички трудности заедно или...

Обърнете внимание, в какъв стади от развитието си се намират фирмите. Най - добрия вариант е, когато стадият на Вашата кариера пасва на този от развитието на фирмата. Например, стадиите Ви на развитие съвпадат, ако фирмата току що е преживяла криза и сега се възстановява и започва активно да се развива, а Вие в същото време се връщате на трудовия пазар след дълго прекъсване. Добре е, ако нещата съвпадат.

Ако вече сте изграден професионалист, имайте предвид, че понякога развиващите се фирми предпочитат да наемат на работа стабилни професионалисти, за да имат хора, «влачещи» цялата фирма. В такава ситуация се вижда, че стадиите на развитие на фирмата и на специалиста не съвпадат – фирмата още се развива, а специалистът е вече в стабилна фаза от своята кариера. Често такива специалисти предпочитат да напуснат и да отидат да работят в стабилна фирма с вече изграден екип от професионалсти.

Четете още в Кариера: Стратегия за търсене на работа
Прочетено: 10,204 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 06.07.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

В днешно време заплатат не е маловажен фактор, но тя не е дългосрочен мотиватор.


Добави коментар