Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Стратегия за търсене на работа

Готови сте да поемете отговорността на лидер на работното си място? Искате да станете началник? Да разгледаме как бихте могли да поемете „шефската” работа.

Фото: stock.xchng

Какви ръководители са търсени от работодателите?

Основното изискване винаги остава “възможността да мобилизирате хората, за да постигнете успешна работа в интерес на цялата фирма”. Конкретно това означава, че се търсят хора с широк поглед върху нещата, разбиращи фирмената култура, притежаващи отлични умения за комуникация, можещи успешно да обработват информация и умеещи да се учат. И не на последно място, успяващи така да прилагат тези си способности, че да носят максимална печалба на цялата фирма.

Как да покажете на потенциалния работодател, че притежавате лидерски качества?

Когато кандидатствате за висше управленско ниво, по време на интервю за работа или в своето мотивационно писмо, можете недвусмислено да покажете, че сте роден лидер. Покажете способността си да мислите глобално, като стратег виждащ възможностите да се получат дългосрочни ползи за цялата фирма. Посочете своите постижения, касаещи способността Ви успешно да оценявате ситуацията, правилно да анализирате наличната информация и да вземате верни решения.

Когато кандидатствате за средно управленско ниво

В случая пак трябва да посочите своите постижения, но да се съсредоточите върху това как точно сте постигнали добър резултат и как сте организирали успешно работата на група хора. Не казвайте, че Вие сами сте постигнали всичко и резултатът изцяло се дължи на Вашия труд. Вместо това опишете как сте помогнали да други хора да се развиват и да прилагат своите способности в интерес на цялата фирма.

Когато нямате стаж като ръководител

Трябва да покажете, че имате потенциал да се развивате и в същото време притежавате способности да управлявате хора. Посочете примери за ситуации, когато Ви се е налагало да вземате решения, касаещи дейността на група хора. Опишете по какъв начин изграждате отношенията си с членовете на екипа, в който работите, така че съвместната Ви работа да бъде успешна.

Няколко съвета за интервю за работа за ръководната длъжност.

Успех!

Четете още в Кариера: Стратегия за търсене на работа
Прочетено: 8,810 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 23.05.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!